UPDATE Nu va mai exista un referendum în Grecia. "Importanța acestui acord vital pentru Grecia devine din ce mai evidentă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele lui Giorgios Papandreu la şefia Guvernului sunt numărate
Zilele lui Giorgios Papandreu la şefia Guvernului sunt numărate

Prim-ministrul grec George Papandreou renunță la ideea de referendum, au declarat surse din Atena pentru mai multe agenții de știri, inclusiv BBC și Bloomberg. Papandreou declară că "importanța acordului vital al liderilor zonei euro devine din ce în ce mai evidentă".

Anunțând luni (31 decembrie) că vrea să organizeze un referendum privind împrumutul internațional de care economia Greciei are nevoie pentru a supraviețui, premierul grec George Papandreou a aruncat în aer acordul liderilor din zona euro convenit la summitul european din 26 octombrie, în miezul căruia se afla soluția necesară reducerii datoriei grecești și pe care aceștia aveau de gând să-l prezinte la summitul G20. 

Liderii europeni, reacționând la anunțul lui Papandreou, au amenințat că nu îi vor a acorda Atenei tranșa de 8 miliarde de euro promisă dacă nu va implementa măsurile convenite la summit, sumă vitală pentru ca Grecia să nu dea faliment în următoarea lună. Papandreou a declarat că nu înțelege de ce aceasta era o surpriză pentru partenerii Greciei. "De ce anunțul unui referendum i-ar fi luat prin surprindere? Nu înțeleg. Am fost eu surprins că ei s-au declarat surprinși," a spus Papandreou în timpul ședinței cabinetului convocată de urgență astăzi. 

Oficiali apropiați prim-ministrului Papandreou au declarat pentru Associated Press că acesta a renunțat în cursul zilei de astăzi (3 noiembrie) la ideea organizării unui referendum, relatează agenția de știri financiare Bloomberg. "Cooperarea ar însemna că niciun referendum nu este necesar", a spus Papandreou, conform Bloomberg. Aceeași agenție scrie că premierul grec a declarat că "oricum nu intenționa să întrebe cetățenii dacă vor să rămână în zona euro" la referendumul anunțat pentru decembrie sau ianuarie anul acesta, deși cancelarul german Angela Merkel, dar și majoritatea analiștilor politici au spus că, dacă va avea loc, va fi vorba de un mare "da" sau un mare "nu" apartenenței la zona euro.

FOTO (jos): Merkel (stg.) și președintele francez Nicolas Sarkozy(dr.) l-au chemat pe premierul grec la Cannes de urgență să dea explicații. Papandreou a spus că "nu înțelege" de ce anunțul unui referendum i-a luat prin surprindere pe liderii europeni.

image

Premierul grec George Papandreou s-a întors astăzi de la Cannes, unde fusese chemat de președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel și a găsit guvernul grec întors împotriva sa și furios. Papandreou se confruntă cu rebeliune din partea membrilor de cel mai rang înalt ai propriului partid. Patru miniştri, inclusiv ministrul de finanţe grec Evangelos Venizelos, au declarat că se opun planului lui Papandreou de a organiza un referendum asupra acordului UE.  Aceștia îi cer premierul să demisioneze, după ce furtuna de incertitudine stârnită prin anunțarea intenției de a organiza un referendum a aruncat în aer planul de salvare al zonei euro, convenit de liderii UE pe 27 octombrie 2011, conform BBC.

"Eu voi fi bucuros și chiar dacă nu organizăm un referendum, care oricum nu a fost niciodată un scop în sine. Mă bucur că toată această discuţie cel puţin adus o mulţime de oameni înapoi la realitate," a spus Papandreou, citat de agenția de știri Athens News.

"Voi vorbi cu (liderul partidului Noua Democraţie) Antonis Samaras, și vom examina paşii următori, pe baza unui consens mai larg."

El a reiterat faptul că aderarea Greciei zona euro nu a fost nicioadată pusă sub semnul întrebării şi că prin a convoca alegeri anticipate, Grecia și-ar asuma un risc foarte crescut de faliment. 

Ce l-a determinat pe premierul grec să anunțe totuși un referendum? 

Prins în mijlocul revoltelor populare din ultimele luni, Papandreou a vrut probabil să câștige simpatia poporului prin anunțarea acestui referendum, consideră analiștii. “Probabil că fără sprijin din partea propriului guvern și fără sprijin popular, lui Papandreou i-ar fi foarte dificil să implementeze măsurile de austeritate convenite cu liderii UE și creditorii internaționali," a declarat, pentru “Adevărul Europa”, Janis Emmanouilidis, expert în afaceri europene și analist politic pentru think-tankul European Policy Centre din Bruxelles. 

Poporul grec ar plăti scump pentru organizarea unui referendum fără o dezbatere serioasă privind situația economică națională, opțiunile disponibile și consecințele retragerii din zona euro. "Cred că a ieși din zona euro ar fi cel mai rău scenariu pentru Grecia. Costul pe care țara va trebui să-l plătească dacă s-ar hotărî să părăsească zona euro ar fi îngrozitor de mare," a mai spus Emmanouilidis. 

Însă în această după-amiază, Papandreou își justifică deciziile din ultimele zile spunând că își dorea de fapt ca oamenii să înțeleagă importanța acceptării acordului convenit cu liderii zonei euro pentru un nou împrumut internațional. El încearcă acum să-i convingă pe membrii guvernului și pe cetățenii greci de "importanța de referință" pe care o are acest acord,  conform ultimelor informații. "Importanța acestui acord vital pentru Grecia, care a fost criticat de mulți, devine din ce mai evidentă," a scris acesta într-un mesaj personal postat pe Twitter, un site de media socială. 

Din nou recesiune

Ziua de astăzi a fost cu atât mai tumultuoasă cu cât și preşedinte Băncii Centrale Europene, Mario Draghi a anunțat, în orele după-amiezii, că "lumea se îndreaptă către o recesiune ușoară".

FOTO (jos): Mario Draghi, noul președinte al BCE

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene

Draghi a redus dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, mișcare care a surprins mulți analiști. Acesta a spus că măsura este temporară, "din cauza incertitudinii" de pe piețe și că "este foarte posibil să fie revizuită". Mario Draghi a prezidat astăzi prima întâlnire a consiliului guvernanților BCE după plecarea lui Jean-Claude Trichet, fostul președinte. 

După anunțul referendumului grec, BCE a fost obligată din nou să cumpere obligațiuni de pe piețele secundare din Italia, “ceea ce arată cam ce potențial ar avea o retragere a Greciei din zona euro”. Statele membre nu se pot însă baza pe BCE pentru a evita căderea în faliment sau deteriorarea situației economice. Conform analiștilor, BCE nu este răspunsul la problemă. 

"Nu se poate rezolva așa rapid problema. Răspunsul la criză se află în detalii, mai ales în detaliile privind FESF, având în vedere situația economică din Italia și Spania. În Italia, având în vedere structura și mărimea mai mare a economiei, nu se va putea folosi același medicament ca în Irlanda și Portugalia - va fi nevoie de alte instrumente, de o asigurare mai solidă," a spus expertul politic Janis Emmanouilidis. "Nu există o baghetă magică pentru ce se întâmplă, singura soluție este să navigăm prin criză, construind soluția bucată cu bucată," a adăugat acesta. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite