Şeful BCE: Analizele legate de destrămarea zonei euro sunt morbide. Acest scenariu are costuri extraordinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene a spus că BCE este creditorul de ultim resort al băncilor, nu al guvernelor
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene a spus că BCE este creditorul de ultim resort al băncilor, nu al guvernelor

Preşedintele Băncii Central Europene Mario Draghi răspunde în această după amiază europarlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Monetare legate de rolul pe care BCE îl poate juca în criza din zona euro, un răspuns care este mult aşteptat şi de pieţele financiare. El a explicat răspunsurile sale la un interviu pentru Financial Times şi în care a acceptat să discute despre costurile destrămării zonei euro.

„Nu am niciun fel de îndoiala în privinţa monedei unice şi nici asupra procesului ireversibil legat de euro, dar foarte mulţi oameni din exteriorul zonei euro petrec mult timp făcând aceste speculaţii, de cele mai multe ori morbide. Ce se întâmplă „dacă". Şi au scenarii morbide. O analiză transparentă legată de costurile extraordinare ale acestor analize morbide trebuia făcută", a spus Draghi.

Citeşte şi:
ANALIZĂ: Economia României în cazul destrămării Zonei Euro

Şeful BCE ia în calcul "destrămarea zonei euro", vorbind pentru prima oară despre această posibilitate

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat, într-un interviu pentru Financial Times (FT), asupra costurilor ridicate ale destrămării uniunii monetare europene şi a încercat să tempereze aşteptările investitorilor privind rolul BCE în combaterea crizei.

Draghi a încălcat astfel unul dintre tabuurile şefilor BCE, de a nu lua în calcul o destrămare a zonei euro. Disponibilitatea lui Draghi de a discuta pentru zona euro - un scenariu pe care predecesorul său, Jean-Claude Trichet, l-a descris pur şi simplu ca "absurd" - scoate însă în evidenţă mizele ridicate ale crizei.

Euro-fondul de urgenţă al FMI: Ţările UE stabilesc astăzi cota de participare la FMI

Ţările care ar părăsi uniunea monetară ar avea de înfruntat dificultăţi eonomice şi mai mari, a spus Draghi. Pentru membrii rămaşi în zona euro, legislaţia UE ar fi încălcată, iar despre astfel de situaţii "nu poţi să ştii unde conduc", a adăugat el.

Statele care ar abandona euro şi şi-ar deprecia propria monedă ar crea o inflaţie "accelerată" şi nu ar scăpa de nevoia de a face reforme structurale, însă dintr-o poziţie economică mult mai slabă, a declarat şeful BCE pentru FT.

Marile aşteptări ale intervenţiei BCE

Draghi vorbeşte şi despre reglementarea agenţiilor de rating şi este de acord că investitorii nu ar trebui să se raporteze doar la analizele acestora, dar a precizat că rămâne întrebarea "ce punem în locul acestor agenţii". Înaintea şi după summitul din 8-9 decembrie de la Bruxelles existau aşteptări foarte mari legate de intervenţia BCE în criza datoriilor suverane pentru că, prin credibilitatea sa, ar fi putut domoli turbulenţele. Draghi a fost întrebat de europarlamentari dacă ştie ce aşteptări sunt şi cum răspunde acestora. "Nu arătaţi ca Moş Crăciun, dar pieţele aşa vă văd", i-a spus unul din europarlamentari preşedintelui BCE.  "Tratatele ne interzic o finanţare monetară. Şi noi ne dorim să respectăm litera tratatului. A acşiona altfel ar afecta negative credibilitatea instituţiei noastre", a precizat Draghi.

Dominique Strauss-Kahn: "Avem de-a face cu o criză a creşterii economice, nu a datoriilor"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite