Şeful BCE ia în calcul “destrămarea zonei euro”, vorbind pentru prima oară despre această posibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Draghi a încălcat, într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times, primul de la instalarea în funcţie în noiembrie, unul dintre tabuurile şefilor BCE: acela de a nu lua în calcul o destrămare a zonei euro.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat, într-un interviu pentru Financial Times (FT), asupra costurilor ridicate ale destrămării uniunii monetare europene şi a încercat să tempereze aşteptările investitorilor privind rolul BCE în combaterea crizei.

Citeşte şi:
„BCE va proteja băncile dar nu va crește nivelul de achiziții de obligațiuni"

Prima jumătate din 2012 decide viitorul euro

Draghi a încălcat astfel unul dintre tabuurile şefilor BCE, de a nu lua în calcul o destrămare a zonei euro. Disponibilitatea lui Draghi de a discuta pentru zona euro - un scenariu pe care predecesorul său, Jean-Claude Trichet, l-a descris pur şi simplu ca "absurd" -  scoate însă în evidenţă mizele ridicate ale crizei.

Ţările care ar părăsi uniunea monetară ar avea de înfruntat dificultăţi eonomice şi mai mari, a spus Draghi. Pentru membrii rămaşi în zona euro, legislaţia UE ar fi încălcată, iar despre astfel de situaţii "nu poţi să ştii unde conduc", a adăugat el.

Statele care ar abandona euro şi şi-ar deprecia propria monedă ar crea o inflaţie "accelerată" şi nu ar scăpa de nevoia de a face reforme structurale, însă dintr-o poziţie economică mult mai slabă, a declarat şeful BCE pentru FT.

Euro-fondul de urgenţă al FMI: Ţările UE stabilesc astăzi cota de participare la FMI

Pentru a lupta împotriva crizei, Draghi a subliniat importanţa măsurilor fără precedent luate de BCE pentru consolidarea băncilor europene, între care şi prima ofertă nelimitată de împrumuturi pe trei ani, programată săptămâna aceasta.

Bancherul a subliniat, însă, că politicienii trebuie să conducă iniţiativa de a restabili încrederea investitorilor în finnaţele zonei euro, asigurând diciplina fiscală şi activarea tuturor atribuţiilor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite