Şedinţă de urgenţă. Cele mai mari şapte puteri ale lumii sunt îngrijorate de băncile din Spania şi de consecinţele votului grecilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii finanţelor grupului celor 7 puteri industrializate vor avea astăzi discuţii de urgenţă pe tema crizei datoriilor zonei euro, după ce mai multe ameninţări au apărut în interiorul grupului celor 17 state care au moneda unică.

Cu Grecia, Irlanda şi Portugalia aflate în programe de salvare internaţională, pieţele financiare sunt îngrijorate de riscurile şi tulburările legate de o criză bancară spaniolă şi de posibilul rezultat al alegerilor din Grecia, pe 17 iunie, şi care ar putea duce Atena în situaţia de a renunţa la moneda unică.

"Am ajuns într- un punct în care avem nevoie de o înţelegere comună cu privire la problemele cu care ne confruntăm", a declarat ministrul de finanţe japonez Jun Azumi, citat de Reuters.

Anterior, ministrul de finante canadian Jim Flaherty a precizat că miniştri şi bancheri ai băncilor centrale din Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia ar putea organiza o conferinţă specială, pentru a creşterea presiunea pe acţiunea UE. Toronto şi Washington au cerut mai multă acţiune.

Bruxelles-ul pregăteşte un plan de criză care înseamnă un control mai mare al economiilor naţionale. Vulnerabilităţile sistemului bancar european arată noi victime ale contagiunii


"Pieţele rămân sceptice şi se tem că măsurile luate până în prezent nu sunt suficiente pentru a asigura recuperarea economiilor în Europa şi nu elimină riscul adâncirii crizei," a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney.

Într-un semn de preocupare crescândă cu privire la criza datoriilor din zona euro, banca centrală a Australiei a redus rata dobânzii de marţi, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani pe baza vulnerabilităţii economice a Europei şi a deteriorării percepţiei pieţei.

AVERTISMENT al Băncii Mondiale: Marea Panică prin care sistemul bancar a mai trecut în 2008 este aproape

Presiunea creşte în special pe Germania căreia i se cere să renunţe la "prescripţia de bază" - austeritate fiscală pentru economiile mai slabe din regiune şi să lucreze mai mult pe stimularea creşterii pe termen scurt.

O sursa familiara cu planurile apelului de urgenţă al G7, care ar putea avea loc târziu în noapte, a declarat, pentru Reuters, ca grupul ar putea cere mai multe progrese la summitul UE din 28-29 iunie.

Pieţele au reacţionat déjà în speranţa intervenţiei G7, iar moneda euro a ajuns la cel mai bun nivel din ultima săptămână.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite