VIDEO Miza summitului UE: Tratamentul şoc care trebuie aplicat zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, „părinţii“ tratatului  fiscal
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, „părinţii“ tratatului fiscal

Defectul din naştere al zonei euro – monedă unică în 17 state membre cu 17 reguli bugetare diferite – urmează să fie corectat la summitul care începe astăzi, prin aşa-numitul tratat fiscal. Liderii UE se întâlnesc astăzi şi mâine la Bruxelles pentru summitul european în care este programată semnarea tratatului fiscal între 25 de ţări membre.

TRATATUL FISCAL prevede reguli bugetare comune care ar urma să corecteze mare defect al zonei euro şi va impune indicatori stricţi pentru fiecare economie, monitorizarea strictă a Comisiei Europene, planuri bugetare aprobate şi de reformă aprobate de Bruxelles. Acest tratat va fi semnat vineri de statele UE, mai puţin Marea Britanie şi Cehia. Tratatul are însă nevoie de proceduri de ratificare în statele membre pentru a fi aplicat.

Citeşte ce puteri va avea Comisia Europeană în cadrul tratatului fiscal la care şi România va adera

Cu trei zile înainte de acest moment, guvernul Irlandei a anunţat că va face referendum - procedura cea mai complicată, riscantă şi consumatoare de timp - pentru a aproba tratatul fiscal. Tensiuni pot apărea şi în Franţa, iniţiatoare a acestui tratat, unde schimbarea majorităţii politice poate ameninţa ratificarea rapidă a lui. Preşediniţia daneză a UE a precizat că modul în care va fi ratificat tratatul e de competenţa fiecărui stat. Barroso a văzut doar partea plină a paharului:  25 de state membre vor semna vineri tratatul şi până la urmă ele decid cum vor să facă ratificarea. „Acest tratat este în interesul Irlandei, dar, până la urmă, poporul irlandez trebuie să decidă", a declarat preşedintele Comisiei Europene, (CE) Jose Barroso întrebat dacă este îngrijorat de decizia guvernului de la Dublin. Vezi detalii aici



CREŞTEREA ECONOMICĂ ÎN UE  Strategia de creştere economică a UE va fi un alt subiect de la care sunt aşteptate „măsuri concrete, la nivelul statelor membre", în condiţiile în care zona euro a fost în recesiune în prima parte a anului. Vezi prognozele Comisiei Europene. Ghidul bugetar pentru ţările UE în cadrul aşa numitului "semestru european",  Grecia şi starea zonei euro cu datornicele ei sunt ale subiecte pe agenda reuniunii. Puterea de împrumut a zonei euro, un o temă extrem de tensionată pentru pieţele financiare, FMI şi Berlin, a ieşit din dezbateri din cauza reticenţei Germaniei de a suplimenta fondul european de salvare. Comisia Europeană (CE) vrea de la şefii de stat şi de guvern acţiuni concrete şi nu alte planuri pentru relansarea economică a UE.  Citeşte aici: 12 premieri din UE au venit cu un plan concret de măsuri

Acest Consiliu European ar trebui să fie mai concret şi mai puţin dramatic decât ultimul", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Din punctul de vedere al executivului de la Bruxelles, unele dintre cele mai vulnerabile chestiuni din economia UE sunt pe calea cea bună.  „Pachetul privind guvernanţa economică a fost adoptat şi îl aplicăm cu fermitate. Tratatul fiscal a fost convenit şi va fi semnat vineri. Pieţele financiare şi sectorul bancar îşi revin. Riscul unei crize a creditului scade şi datorită acţiunii decisive a BCE", a punctat Barroso.

CAPACITATEA DE ÎMPRUMUT A ZONEI EURO Marea problemă a UE rămâne însă capacitatea de împrumut a instrumentelor financiare la dispoziţia zonei euro. Presiuni suplimentare au fost puse la recenta reuniune a G20 din Mexic unde FMI a acceptat să reconsidere capacitatea de împrumut pentru economia Europei dacă şi UE reconsideră valoarea resurselor proprii.

Germania se opune creşterii capacităţii de împrumut a celor două fonduri - cel temporar (FSFE) şi cel permanent de urgenţă (ESM) -,însă Barroso a precizat că o decizie pe această chestiune va fi luată în cursul lunii martie. A menţionat însă că este nevoie de „o capacitate corectă de împrumut" în privinţa căreia se vor lua decizii în următoarele săptămâni.  „Capacităţile FSFE şi ESM vor fi evaluate în luna martie. Este abia 1 martie şi mai avem 30 de zile în faţă. Vom lua o decizie înainte de cerinţele G20 şi FMI care vor discuta despre această chestiune în aprilie", a spus şeful CE.

GRECIA cu al doilea plan de salvare convenit de principiu, se va afla în martie în faţa testului pieţelor financiare. Şeful eurogrupului,  Jean Claude Juncker, susţine ideea unui comisar european desemnat pentru „reconstrucţia Greciei", potrivit publicaţiei „Die Welt", însă şeful CE susţine că nu e necesar. „Deocamdată ar fi mai bine să punem pe picioare programul de ajustare pentru Grecia. Avem nevoie de o abordare inregrată pentru gestionarea acestui program - care înseamnă ajustare şi reforme. Nu credem că un comisar va rezolva problemele Greciei. Până la urmă, Grecia trebuie să le rezolve singură", a declarat ieri preşedintele Barroso.

"Acest Consiliu European ar trebui să fie mai concret şi mai puţin dramatic."
Jose Manuel Barroso
şeful Comisiei Europene

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite