Eurogrupul a aprobat cel de-al doilea plan de salvare a Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 12 ore de negocieri intense, miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi ştergere parţială a datoriei deţinută de creditorii privaţi. Planul de salvare va aduce datoria statului elen la 120,5% din PIB până în 2020. Decizia Eurogrupului a influenţat deja cursul valutar: moneda unică europeană a urcat în doar zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari.

Așadar, valoarea acordului la care s-a ajuns în această dimineață este de 130 de miliarde de euro.Totodată, a fost redactat un acord între Grecia și creditorii săi privați - fonduri de investiții și bănci -, care presupune ștergerea parțială a datoriei statului elen în cuantum de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Președintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, va ține o conferință de presă în această dimineață, în urma finalizării redactării declarației finale a reuniunii.

UPDATE 05.35

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditorii privaţi, au anunţat mai multe surse europene, relatează AFP.

"Miniştrii (de Finanţe din zona euro) redactează declaraţia finală", a anunţat un oficial european, după ce a anunţat că forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, după mai bine de 12 ore de negocieri intense.

UPDATE 05.20

Planul de ajutorare a Greciei va aduce datoria acestei ţări la 120,5% din PIB până în 2020, a anunţat o sursă guvernamentală europeană, citată de AFP.

UPDATE 04.30

Negocierile dintre miniştrii de finanţe ai zonei euro privind ajutorul destinat Greciei avansează, potrivit mai multor surse apropiate negocierilor, care au adăugat că participarea sporită a sectorului public este deja dobândită, relatează Agerpres.

Această participare ar lua două forme: o rată redusă a dobânzii pentru împrumuturile din primul plan de ajutorare a Greciei, de 110 miliarde de euro, decis în primăvara anului 2010, şi un efort al băncilor centrale naţionale din zona euro.

Negocierile se poartă asupra ştergerii a 100 de miliarde de euro din datoria greacă deţinută de creditorii privaţi ai ţării şi asupra unei componente publice de 130 de miliarde, dar fără o prelungire, iar rata de îndatorare a Atenei nu va fi readusă decât la 129% din PIB în 2020 în locul ţintei de 120%.

Se speră să se ajungă la rata de 120% în timpul negocierilor începute ieri, potrivit uneia dintre surse intervievate de AFP. Potrivit alteia, "s-a ajuns deja la 121 sau 122%".

Obiectivul de 120% în 2020, cerut în special de Germania, Olanda şi Fondul Monetar Internaţional, corespunde nivelului de datorie considerat sustenabil de Grecia.

"Încercăm să obţinem un plan de ştergere a datoriei mai important", în timp ce o "gaură" de câteva miliarde de euro încă rămâne să fie acoperită, în afară de planul de salvare, a declarat una dintre aceste surse, în cadrul unei reuniuni, la Bruxelles, a miniştrilor de Finanţe din ţările membre ale zonei euro. Însă amploarea operaţiunii depinde de "alţi factori", a adăugat această sursă.

Creditorii privaţi s-au angajat în iulie 2011 să suporte o reducere de 21% a valorii titlurilor datoriei Greciei pe care aceştia le posedă. Acest nivel a fost ridicat, de atunci şi până în prezent, la 70%.

Efortul cerut sectorului privat ar putea, astfel, să fie mai important, dar el trebuie să rămână voluntar, pentru a nu conduce la un default al Greciei, informează Mediafax.

La aceste negocieri paralele sunt prezenţi, de asemenea, ministrul grec al Finanţelor Evanghelos Venizelos, reprezentantul creditorilor privaţi Charles Dallara, negociatorul-şef al sectorului privat Jean Lemierre (BNP Paribas) şi patronul Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Al doilea plan de salvare a Greciei, în sumă totală de 230 de miliarde de euro, se dovedeşte insuficient în vederea respectării obiectivelor de reducere a datoriei la 120% din PIB în 2020, fiind necesară acoperirea a câteva miliarde de euro, potrivit unui raport al principalilor donatori de fonduri ai Greciei.

Însă zona euro a avertizat că ajutorul public nu va depăşi suma de 130 de miliarde de euro, aşa cum s-a prevăzut iniţial. În plus, contribuţia FMI la cel de al doilea plan de ajutorare a Greciei este, în continuare, în suspans.

Citeşte şi:

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro discută salvarea Greciei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite