LONDRA sub asediu: Furia și violența vin din austeritate, indignare și rasism. Londonezii sunt îngroziți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce mașini, case, afaceri de familie sunt incendiate în Londra, oamenii sunt jefuiți și tinerii sunt bătuți în stradă, iar locuitorii din capitală privesc cu frică știrile de la televizor și se tem pentru propria siguranță, analiștii încearcă să explice care este motivul din spatele violenței. Iată verdictul lor: măsuri de austeritate prea multe și prea timpurii, probleme nerezolvate cu rasismul și multă frustrare.

După ore de nesfârșită așteptare, premierul britanic David Cameron s-a întors din vacanță și a convocat Parlamentul în ședință extraordinară joi (11 august), după ce străzile din Londra și alte mari orașe ale Marii Britanii au fost asaltate de protestatari și hoți.

Violența care s-a împrăștiat ca un virus pe străzile Londrei, infestând și alte orașe englezești "nu e nimic nou", spune profesorul de studii politice David Kett, pentru Adevărul Europa. "În această țară există o tradiție a respectării legilor și a păcii în general, dar există, totuși, o istorie de proteste sporadice, locale."

Mai exact, în Brixton (Londra) în 1981 și 1995, în Tottenham, Broadwater Farm (Londra) în 1985, Bristtol (St. Pauls) în 1980 și Birmingham în 1981, 1985 și 1991. 

Citește și: VIDEO / FOTOGALERIE Un tânăr de 26 de ani, prima victimă a violenţelor de la Londra

"Astfel de proteste sunt deseori insipirate de conflictele rasiale, de obicei izbucnite după vătămarea sau moartea unei persoane de culoare care a avut un conflict cu poliția. Aceste proteste în Tottenham au început în exact aceeași zonă ca și protestele din Broadwater Farm din 1985. Acest lucru indică, din păcate, că încă există grave tensiuni rasiale și multă idignare în societatea noastră. Acestea se află în substrat și erup de fiecare dată când se are loc o întâmplare ieșită din comun," mai spune Kett.

Tinerilor le e frică să meargă pe stradă

Locuitorii din Londra și alte orașe din Marea Britanie sunt însă îngroziți de violența care a paralizat cursul firesc al lucrurilor și sunt dezamăgiți de lipsa de lideri și conducere (și primarul Londrei, Boris Johnson, era plecat în vacanță).

"Este ca o revoluție, îmi vreau orașul înapoi! Nu au niciun drept să facă așa ceva orașului meu, nu au niciun motiv. Mi-e frică să dorm noaptea, am auzit că intră peste oameni în casă și le fură lucrurile," spune Danielle Stagg, 24, din Londra, pentru Adevărul Europa.

"Nu cred că au un motiv politic pentru ce fac, sunt pur și simplu hoți, infractori oportuniști, nimic mai mult," a spus, pentru Adevărul Europa, Matthew Thomas, 23 de ani, din Londra.

Foto (jos): Cameron va suplimenta poliția cu 16,000 de ofițeri

image

Premierul britanic reacționează, întârziat

Vorbind în fața case sale din Downing Street 10, premierul a promis că va suplimenta, până la sfârșitul zilei de marți (9 august) forțele de poliție cu între 10,000 și 16,000 de ofițeri.

"Vor avea loc mai multe arestări, iar procedurile legale vor fi grăbite pentru ca cei găsiți vinovați să fie pedepsiți cât mai repede. Oamenii nu ar trebui să aibă niciun dubiu că vom restaura ordinea pe străzile Marii Britanii, pentru a reveni la siguranță și respectarea legilor," a spus Cameron.

Tinerii sunt însă dezamăgiți de lipsa de reacție mai adâncă din partea autorităților.

Foto (jos): Protestanții au vandalizat multe magazine

image

Au vreo justificare atacatorii?

"Eu cred că problema este mai complicată și este frustrant să văd că nimeni nu vrea măcar să încerce să înțeleagă de ce oamenii simt nevoia să se comporte așa pentru a se exprima. Nu sunt de acord cu cei care spun că violența de acum este nesăbuită - este oportunistă, da, dar nu iese foc fără fum, trebuie să găsim motivele lor," a spus, pentru Adevărul Europa, Laura Nineham, 24 de ani din Londra.

Întrebarea la care ar trebui să ne gândim acum este ce anume a cauzat această furie și această indignare, "care se află chiar sub filmul fin al suprafeței și care se reaprinde de fiecare dată când are ocazia - când un eveniment ieșit din comun îi dă oportunitatea", mai spune David Kett.

"Când are loc o ceartă în comunitatea persoanelor de culoare, incident în care sunt implicate și arme sau pistoale, poliția oprește și percheziționează toți tinerii de culoare din acel cartier. E de înțeles că membrii comunităților minoritare -  cei care sunt absolut nevinovați pentru ce s-a întâmplat- sunt indignați și supărați pe această atitudine," adaugă acesta.

Foto (jos): Londra este cuprinsă de flăcări

image

Violența este strâns legată de măsurile de austeritate

"Nu cred că este doar o coincidență faptul că astfel de necazuri izbucnesc în timpuri dominate de austeritate economică," a mai spus Kett. Protestele din anii 1980 au luat naștere tot pe fondul de reduceri bugetare ale lui Margaret Thatcher, premierul Marii Britanii din acea perioadă." În momentum de față, ne confruntăm cu același tip de tăieri de bugete, de salarii, tăieri în service și în beneficii. Cred - și aici insist, este o problemă politică - că minoritățile indigene sărace și cele etnice simt că ei sunt cei care plătesc pentru dezastrul economic pe care nu ei l-au cauzat și este normal să fie indignați. Deși acest lucru nu scuză violența nesăbuită și furtul, poate să fie o bună explicație pentru ce se întâmplă," adaugă acesta.

Kett consideră că britanicii pot învăța o lecție importantă din violența care a paralizat capitala și alte orașe mari din Anglia: "Ne arată că încă există probleme în relațiile rasiale în Marea Britanie. Și ne mai arată că există o idignare foarte serioasă în privința politicilor economice - care, după părerea mea, au fost prea mult, prea devreme". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite