Parlamentul European ia la puricat actele lui Vadim Tudor: dacă e vinovat trebuie să dea banii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarului independent Corneliu Vadim Tudor i s-ar putea imputa cei 40.000 de euro ca sumă datorată asistentului său, dacă acuzaţiile împotriva sa se dovedesc adevărate, au declarat, pentru „Adevărul Europa", surse din Parlamentul European (PE), care au anunţat ieri începerea unei investigaţii preliminare în acest caz.

Direcţia pentru Servicii Financiare a PE va verifica toate actele fiscale ale eurodeputatului roman, însă oficiali ai instituţiei nu au putut preciza în cât timp vor avea un rezultat al acestor investigaţii. Până de curând asistent al europarlamentarului român, Cezar Cătălin Marin susţine că fostul său şef de la Bruxelles îi datorează 40.000 de euro, sumă care ar fi intrat în buzunarele europarlamentarului, după ce semnătura pe contractele de angajare i-ar fi fost falsificată. Corneliu Vadim Tudor a negat toate acuzaţiile.

Citeşte scandalul în care Tribunul a fost acuzat că şi-ar fi băgat în buzunar leafa asistentului său

Gigi Becali, chiulangiul de la Parlamentul European

PE poate cere restituirea banilor

În cazul în care se dovedeşte că fondurile au fost gestionate greşit, Parlamentul poate solicita ca sumele în cauză să fie  rambursate", a declarat sursa citată.  Potrivit acesteia, dacă este vorba despre fraudă, iar plângerea va fi confirmată de verificările interne, sancţiunile pe care Vadim le poate primi sunt de natură administrativă. Regulamentul Palamentului European face trimiteri şi la sancţiunile de natură politică în cazul eurodeputaţilor prinşi că fraudează sistemul de beneficii şi indemnizaţii, extrem de generos pentru politicienii trimişi la Bruxelles.

VEZI ce bugete şi beneficii au eurodeputaţii şi cum au încercat să fraudeze sistemul

Grupul politic din care eurodeputatul face parte poate lua primele măsuri în cazul în care are o astfel de situaţie aşa cum s-a întâmplat cu Adrian Severin, care a fost exclus şi forţat să demişioneze din toate funcţiile pe care le deţinea la social-democraţii europeni. Vadim Tudor este însă independent.

Cine decide dacă şi cât de vinovat este

 În acelaşi timp, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) intervine în astfel de dosare şi a fost deja sesizat în cazul lui Vadim Tudor. Doar acesta poate stabili dacă acuzaţiile sunt întradevăr de natură penală şi atunci va sesiza mai departe autorităţile judiciare din România. Acestea la rândul lor pot cere, la fel ca şi în cazul lui Adrian Severin, ridicarea imunităţii eurodeputatului pentru a putea cerceta acuzaţiile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite