UE propune un buget de un trilion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a propus miercuri (29 iunie) bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020. Cei peste un trilion de euro vor fi în mare parte investiți în creșterea economică a statelor UE, plan care, avertizează unele state membre, este "prea ambițios".

Bugetul UE, cu 5% mai stufos decât cel acordat în 2007-2013, va aduce mai mulți bani pentru dezvoltarea regiunilor UE, va continua să susțină fermierii mici și mijlocii și va ajuta la crearea mai multor locuri de muncă, spune Comisia Europeană (CE).

Citește și: Bugetul UE 2014-2020: Ce-ar putea câștiga România?

Suma propusă de CE a fost criticată miercuri de guvernul britanic ca fiind "prea ambițioasă". Liderii UE, prezentând miercuri (29 iunie) seară planurile lor bugetare, au spus că banii pentru următorul cadrul financiar (2014-2020) au ca obiectiv principal investițiile.

"Trebuie să ne gândim pentru perioada de după anul 2014, trebuie să ne gândim la investiții," a spus președintele CE, Jose Manuel Barroso.

Președinția UE poloneză (1 iulie - 31 decembrie 2011), sub guvernanța căreia se va vota bugetul UE, a propus, de asemenea, ca banii acordați după 2014 să fie dedicați creșterii economice, iar măsurile de austeritate, care au dominat agenda politică a statelor membre încă de la începutul crizei economice din 2008, să fie înlăturate.

"Președinția poloneză are un rol foarte important în bugetul UE, pentru că ea este cea care îl va contura," a spus Barroso.

Bugetul UE trebuie mai întâi să treacă prin scrutinul Parlamentului European, care îl va amenda și aproba, iar apoi va trebui votat în cadrul consiliului, în care toate statele membre vor cădea de acord asupra unei sume finale. Dezbaterile vor fi aprinse, prezice președintele CE, din moment ce bugetul a fost propus miercuri (29 iunie) după multe luni de divergențe între statele UE și instituțiile europene. Comisia Europeană cere mai mulți bani, pe când liderii UE, în special marii contributori, precum Germania, Franța și Anglia preferă să păstreze bugetul la un nivel scăzut, din nevoia de a menține măsurile de austeritate la nivel național. Parlamentul European, pe de altă parte, a cerut cât mai multă influență asupra țintelor concrete către care se vor îndrepta fondurile.

Cea mai atractivă propunere a Comisiei este dezvoltarea regională - Barroso a anunțat că peste 376 de miliarde de euro s-ar duce către regiunile UE în curs de dezvoltare. Acesta este un pas important pentru bugetul UE, care, tradițional, este acordat în cea mai mare măsură fermierilor europeni. Agriculturii primesc, însă, în continuare, o foarte mare proporție din bani, anume 372 de milarde de euro.

"Ambițios, dar realist," spune Barroso, "bugetul UE are o serie de priorități foarte concrete".

UE vrea mai multe resurse proprii

Bugetul 2014-2020 include și o controversată taxă pentru tranzacțiile financiare din UE, care ar putea dubla resursele proprii ale UE. Acest TVA pan-european ar fi perceput pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre și transferat direct către UE în cursul următorului cadru financiar 2014-2020. Există un risc ca băncile și fondurile de investiții să se orienteze spre piețe în afara blocului UE, dacă statele membre vor accepta ca acest impozit să fie aplicat, avertizează state precum Anglia.

O ceașcă de cafea pe zi

Cetăţeanul UE a plătit, în medie, 67 de cenți pe zi pentru a finanța bugetul anului 2010. "Aceasta reprezintă mai puţin de jumătate din preţul pentru o ceaşcă de cafea - cu greu o cheltuială mare, având în vedere beneficiile enorme pe care UE le aduce cetăţenilor", explică un comunicat al Comisiei Europene.

Bugetul UE este mai mic decât cel al unui stat membru de mărime mijlocie, precum Belgia. El reprezintă aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al UE- valoarea totală a tuturor bunurilor şi serviciilor produse în UE - pe când, în statele membre, veniturile bugetare reprezintă, în medie, 44% din PIB.

94% din toți banii care se varsă în bugetul UE sunt cheltuiți tot de către statele membre, prin politicile şi programele UE. Sub 6% din această sumă se duce către administrația UE - cum ar fi instituțiile și funcționarii europeni. UE propune niște schimbări în acest procent de aproape 6%, însă - vrea să reducă orele de muncă ale funcționarilor europeni de la 40 la 37,5 și să schimbe vârsta de pensionare de la 65 la 63 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite