UE: Guvernul lui Papademos trebuie să transmită un mesaj puternic din partea Greciei că se dedică măsurilor de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucas Papademos, premierul grec
Lucas Papademos, premierul grec

Liderii europeni salută numirea lui Lucas Papademos, dar amintesc că guvernul de tranziție al Greciei trebuie să transmită partenerilor europeni mesajul clar că se angajează în reducerea datoriei suverane și aplicarea măsurilor de austeritate, inclusiv cele preăzute pentru începutul lui 2012, privind schimbul voluntar de obligațiuni cu sectorul privat.

"Deşi acesta va fi un guvern de tranziţie, volumul său de muncă va fi extrem de intens. Un al doilea program de asistenţă financiară trebuie să fie încheiat rapid, așa cum a fost prevăzut la summit-ul european din 27 octombrie," au spus președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și președintele Consiliului European Herman Van Rompuy. Consolidarea fiscală ar trebui să meargă mână în mână cu reformele structurale necesare, au mai spus aceștia.

Promisiune de asuteritate în scris

Eurogrupul format din miniștri de finanțe ai zonei euro a decis luni (7 noiembrie) seară că noul guvern de unitate națională al Greciei trebuie să declare în scris, până la sfârșitul lunii noiembrie, că se angajează în a implementa toate măsurile convenite cu liderii UE și creditorii internaționali pentru a primi următoarea tranșă de ajutor.

"Mă aștept să avem o discuție sau o întâlnire până pe 29 noiembrie cu autoritățile grecești și astfel vom conveni la a acorda Greciei următorul împrumut," a spus șeful Eurogrupului, format din miniștri de finanțe din zona euro, Jean-claude Junker.

Miniștrii de finanțe din zona euro au încercat luni (7 noiembrie) seara să accelereze implementarea deciziilor adoptate la consiliul din 26-27 octombrie, iar principalul obstacol l-a reprezentat instabilitatea politică din Grecia, din cauza căreia nu s-a demarat planul de acțiune convenit de liderii europeni pentru a salva atât Grecia, cât și întreaga zonă euro. Discuțiile privind situația politică instabilă din Grecia au ocupat, de fapt, "mult" din prima parte a discuțiilor, conform lui Junker.

Habemus Papademos! Un reputat economist, noul premier al Greciei

"Previziunile privind creșterea economică din Grecia sunt mai rele decât credeam în urmă cu un an, lucrurile au evoluat gradual, dar acum suntem mai bine informați," a spus comisarul pentru afaceri economice și monetare Olli Rehn. "Am restructurat și am revizuit biroul de statistică grecesc. Acum responsabilitatea se află în mâinile noului guvern - și este responsabilitatea fiecărui guvern în parte să lupte împotriva corupției și a evaziunii fiscale," a mai spus acesta.

"Obiectivul este să stabilizăm economiile din zona euro. Este vorba de Grecia, partidul pentru unitate va oferi mai multă certitidine și mai multă stabilitate," a spus ministrul de finanțe francez Francois Baroin.

Premierul grec George Papandreou a decis duminică (6 noiembrie) să demisioneze pentru a lăsa loc unui "guvern de unitate națională" care promite să implementeze toate măsurile convenite de Grecia cu liderii europeni și creditorii internaționali.

"Dacă totul decurge cum trebuie, cred că vom putea debloca prima tranșă de ajutor pentru Grecia foarte curand," a spus ministrul de finanțe al Spaniei Elena Salgado, înainte de a intra în discuții.

"După o săptămână dificilă avem o nouă situație politică, un nou cadru politic în Grecia, avem un nou guvern de unitate și responsabilitate națională. Aceasta este dovada dedicației și capacității noastre de a implementa programul și a ne reconstrui țara," a spus ministrul de finanțe grec Evanghelos Venizelos.

Însă în schimbul acordării unei noi tranșe de împrumut, în primă fază de 8 miliarde de euro, care în peste mai puțin de o lună va fi vitală pentru supraviețuirea economiei grecești, miniștrii de finanțe cer asigiurări solide din partea grecilor - în scris. Aceștia așteaptă o promisiune sub forma unei scrisori, de la noul guvern că va implementa măsurile convenite pe 26 octombrie.

"Sper că acest nou guvern de consens se va pune de acord asupra planului deja convenit aici. Reformele sunt precise, trebuie implementate acum și totul depinde de politica internă a Greciei," a mai spus Salgado.

Citește și: UPDATE Nu va mai exista un referendum în Grecia. "Importanța acestui acord vital pentru Grecia devine din ce mai evidentă"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite