UE: Grecia nu-și va reveni fără o privatizare puternică / Datoria poate fi restructurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul grec va întocmi, în zilele următoare, o listă de noi măsuri pentru reducerea deficitului. Așteptările UE sunt ca pe această listă să apară reforme structurale și un program de privatizare pentru active în valoare de 50 de miliarde de euro.

Uniunea Europeană cere Greciei să-și respecte promisiunea de a privatiza "fără întârziere" o serie de active în valoare de 50 miliarde până în anul 2015, dintre care 15 miliarde până la finalul anului 2012.

Cele trei principale condiții pe care Atena s-a angajat să le respecte în momentul în care a acceptat ajutorul de 110 de miliarde de euro, pe o durată de trei ani, din contribuții ale FMI și UE, au fost consolidarea fiscală, reformele structurale şi privatizarea unor active.

Perioadă "critică" pentru Grecia

Comisarul european pentru afaceri economice și monetare Olli Rehn a spus marți (17 mai) că Grecia trebuie să-și respecte promisiunile "imediat", mai ales în privința privatizării. 

"Ajustarea fiscală din ultimele șase luni este, într-adevăr, fără precedent, însă acum este foarte important pentru Grecia să urmeze o consolidare fiscală și să-și privatizeze activele, după cum am discutat," a spus Rehn.

Rehn a anunțat că UE așteaptă un răspuns de la Grecia în următoarele zile, "perioadă critică pentru viitorul acestei țări, dacă își dorește să urmeze drumul corect spre o recuperare viabilă".

Olli Rehn: "Acum este foarte important pentru Grecia să urmeze o consolidare fiscală și să-și privatizeze activele, după cum am discutat".

image

Privatizarea de 50 de miliarde de euro, spune Rehn, reprezintă "baza procesului de recuperare economică" pentru Grecia.

Restructurarea împrumutului

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, format din miniștrii de finanțe din zona euro, a declarat că UE va considera o re-eşalonare a datoriilor Greciei, după ce Atena va lua toate măsurile necesare pentru a-și reduce deficitul.

Junker a menționat o restructurare "ușoară" sau o "re-profilare" a datoriei grecești. Cu alte cuvinte, perioada rambursării împrumuturilor restante se va mări, iar rata dobânzii va scădea, dacă Grecia va face toate eforturile necesare recuperării economice și-și va respecta promisiunile făcute la momentul semnării acordului.

"În cazul în care Grecia va face toate eforturile posibile, vom lua în considerare o ușoară restructurare a datoriei greceşti," a spus Junker.

UE va reveni asupra măsurilor pe care Atena va trebui să le implementeze în viitor, însă momentan, înainte de a se pronunța asupra viitorului economic al acesteia, va aștepta, în următoarele zile, reacția autorităților grecești.

"Dacă este posibil în Irlanda și Portugalia, de ce nu ar fi posibil și în Grecia? Este foarte important pentru viitorul lor," a mai spus Rehn.

În momentul de față, autoritățile grecești sunt singurele în măsură să declare cu ce viteză vor putea implementa măsurile recomandate în Consiliul ECOFIN.

Citește și: UE ajută Portugalia să iasă din criză

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite