UE ajută Portugalia să iasă din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de finanţe ai zonei euro au hotărât luni (16 mai) să acorde Portugaliei sprijin financiar comun UE / FMI în valoare de 78 de miliarde de euro.

Miniştrii au convenit luni (16 mai), în unanimitate, să acorde o asistenţă financiară "decisivă" și "ambițioasă" Portugaliei, ca răspuns la cererea de ajutor a autorităților naționale portugheze din 7 aprilie 2011. Pachetul de salvare pentru Portugalia constă în împrumuturi pentru sprijinul bugetar, impulsionarea reformelor şi recapitalizarea bancilor.

Obstacole

Investitorii privaţi din Portugalia trebuie "încurajați", în schimb, să-și păstreze expunerea chiar și în perioada următoare, au spus miniștrii.

Lisabona nu poate forţa, însă, investirorii să-și mențină expunerea, această condițiie putând avea un impact mai mult "simbolic", relatează agenția de știri internațională Reuters.

Finlanda, care trebuie să asigure sprijinul parlamentului național pentru ca acest pachet de ajutor să meargă mai departe, a insistat ca sectorul privat să se implice în creșterea economică și ca Portugalia să lanseze un "program ambițios de privatizare".

Miniștrii susțin că au aprobat o asistență "ambițioasă și substanțială" cu scopul de a proteja atât interesele financiare naționale, cât și cele ale UE ca întreg.

"Furnizarea unui împrumut Portugaliei este necesar protejării stabilității zonei euro și a Uniunii Europene în ansamblu", au spus aceștia. UE a aplicat aceeași procedură pentru Portugalia ca și pentru Grecia, în urmă cu un an, deși, pentru aceasta, formula nu a dat rezultate bune, spun analiștii, avertizând, recent, că economia grecească se află din nou în impas.

Finanțare UE/FMI

Sprijinul financiar al statelor din zona euro și al UE va fi furnizat pe o durată de trei ani, iar costurile se vor împărți între instituțiile europene, cu sprijinul Băncii Centrale Europene (BCE), şi Fondul Monetar Internațional.

Pachetul de salvare va acoperi necesităţile de finanţare de până la 78 de miliarde de euro, care ar trebui să fie repartizate în mod egal (26 de miliarde fiecare) între: Mecanismul Financiar European de Stabilizare (EFSM), Facilitatea de Stabilitate Financiară Europeană (EFSF) şi FMI.

Asistența adoptată luni (16 mai) la Bruxelles are trei "ambiții" principale, după cum au fost numite de miniștrii zonei euro: să restabilească viabilitatea fiscală, să consolideze capitalul băncilor și să crească competitivitatea pe piața forței de muncă, pentru o revenire echilibrată și durabilă. "Ambițiile" presupun o remodelare a societății și culturii portugheze și impun reforme substanțiale.

Condiții

Portugalia primește ajutorul sub condiții stricte, chiar cei care au convenit asupra pachetului de salvare economică spunând că țintele lor sunt "foarte ambițioase". Ea trebuie să-și îndrepte deficitul excesiv până în 2013 și să susțină acest proces prin consolidarea națională a proceselor bugetare, sub o monitorizare mai sporită.

De asemenea, Portugalia se angajează, prin acceptarea acestui împrumut, la adoptarea unei politici de privatizare puternice. Ea trebuie să administreze veniturile mai eficient și să controleze "mai bine" parteneriatele între stat și sectorul privat.

Lisabona trebuie să-și îmbunătățească sistemul educațional cu scopul de a-și pregăti absolvenții pentru noile realități sociale și economice. Trebuie, de asemenea, să implementeze reforme și în sistemul de sănătate şi cel al administraţiei publice.

În ultimii zece ani, Portugalia s-a confruntat cu o scădere continuă a salariilor și cu o putere de cumpărare din ce în ce mai mică. Productivitatea a stagnat, iar proporţia de persoane angajate care sunt expuse riscului de sărăcie în Portugalia (10%) a devenit una dintre cele mai ridicate dintre toate cele 27 de state membre ale UE.

Portugalia este a treia ţară pentru care statele din zona euro trebuie să acorde un pachet de salvare economică, după Grecia și Irlanda. Miniștrii nu au discutat ieri (16 mai) la Bruxelles și situația Greciei, care, în ciuda ajutorului primit de la UE, se confruntă în continuare cu mari probleme financiare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite