România rămâne cu fondurile UE blocate până în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va primi din partea autorităţilor de la Bucureşti documente şi precizări suplimentare pentru a obţine, cel mai devreme la începutul lunii viitoare, deblocarea fondurilor pentru o parte a Programului Operaţional Regional, a anunţat ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban care a avut săptămâna trecută, la Bruxelles, mai multe întâlniri pe tema fondurilor europene destinate României.

Astăzi, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu şeful Comisiei Europene, Jose Barroso pentru a discuta despre modalităţile şi expertiza care ar ajuta România să cheltuie mai bine şi mai repede sume importante nefolosite din fondurile structurale allocate pentru perioada 2007-2013.

Bucureştiul este într-o poziţie deloc comfortabilă: are cea mai mică rată de aborbţie din UE, plăţile îi sunt blocate pe unul din programele care funcţionau, se angajează să atragă 20% din banii UE anul viitor în condiţiile în care a decontat 3,7% din bani până acum. Rata de absoirb'ie oficială este, potrivit preşedintelui Băsescu de 14,8%.

"Avem o mare prioritate, să reușim să îndeplinim condiționalitățile astfel încât să putem relua transmiterea de cereri de rambursare către Comisia Europeană", a spus Orban despre întâlnirea de câteva ore pe care a avut-o cu comisarul pentru politică regională Johannes Hahn. Până atunci toate proiectele pentru care Bruxelles-ul a făcut plăţi şi care au implicat achiziţii publice trebuie verificate.

În luna mai a acestui an, Comisia Europeană a suspendat plăţile pentru Programul Operaţional Regional - Axa pentru infrastructură locală şi regională după ce auditul european a găsit nereguli în trei judeţe legate de achiziţiile publice şi conflicte de interese în licitaţiile pentru proiecte. Programul operaţional Regional beneficiază de una din cele mai consistente finanţări: 3,7 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Blocarea plăţilor pe axa menţionată pune sub semnul întrebării cheltuirea a 700 de milioane de euro.

Citeşte scandalul blaturilor lui Dragnea

Milionarul din Teleorman abonat la fondurile europene

România nu a explicat Bruxelles-ului blaturile lui Dragnea

Banii înapoi: 2,5 milioane de lei din cauza ingineriilor cu fonduri UE

Poate se reiau plăţile în decembrie

Leonard Orban a declarat că autorităţile de la Bucureşti vor transmite, până la sfârșitul acestei luni, documentele necesare însoțite de o scrisoare. "Acolo voi insista asupra problemelor-cheie care definesc acțiunile noastre în întreg procesul. Și după aceea Comisia Europeană va procesa aceste informații sperăm că undeva la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, vor putea să se reia plățile", a spus Orban. Primul răspuns al autorităţilor de la Bucureşti a ajuns, la Bruxelles, la mijlocul lunii august, la două luni după decizia de suspendare a plăţilor când, dacă măsurile erau puse déjà în practică, procesul ar fi putut să fie reluat. "Nu este deloc simplu, este foarte complicat, Comisia este extrem de severă din punctul acesta de vedere", a mai explicat Orban. Până atunci una din cele mai importante axe - cea de infrastructură locală şi regională - rămâne blocată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite