BLATUL DRAGNEA CU FONDURI UE „Milionarul“ abonat la contractele semnate de PSD-istul care conduce judeţul Teleorman e un afacerist de cartier. El vindea struguri la lădiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Struguri la lădiţă
Struguri la lădiţă

Cunoştinţele preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, îi conduc „firma de casă“ doar pe hârtie. Mugurel Gheorghiaş, asociatul principal la SC Tel Drum SA, vinde struguri şi vin vărsat, iar partenerul lui, Liviu Lucian Dobrescu, este chitarist.

Ziarul „Adevărul" a prezentat zilele trecute neregulile grave ce se petrec la Teleorman, unde consiliul judeţean oferă contracte pe „bandă rulantă" unei singure firme, SC Tel Drum SA. Aceste probleme ne-ar putea costa tăierea unor fonduri europene de peste 700 de milioane de euro, după ce specialiştii Comisiei Europene au efectuat un audit la sfârşitul lunii martie şi au găsit probleme la două contracte încheiate între consiliul judeţean şi Tel Drum.

Rezultatele verificării nu au fost încă înaintate autorităţilor din România, dar surse guvernamentale susţin că acestea sunt negative din cauza unor conflicte de interese. După cum am prezentat în exclusivitate, compania teleormăneană este deţinută în acte de doi foşti colegi de facultate, dar şi de formaţie rock ai preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, PSD-istul Liviu Dragnea.

Primul succes financiar, în Buzău

Cei doi foşti colegi ai baronului de Teleormna, respectiv Mugurel Sorin Gheorghiaş şi Liviu Lucian Dobrescu, au devenit acţionari majoritari cu 44%, respectiv 43,9%, în 2006. Realitatea demonstrează că cei doi nu-şi permiteau să deţină pachetul majoritar al unei firme cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro pe an.

Primul dintre ei, poreclit Melcul, locuieşte la ultimul etaj al unui bloc cu oameni modeşti, într-un cartier periferic din Râmnicu Sărat. „Ei («Melcul» şi soţia lui - n.r.) sunt oameni cumsecade şi nu au ieşit niciodată în evidenţă cu ceva anume: vreo limuzină sau cine ştie ce haine scumpe. Lucrează ziua la o firmă a lor, de asigurări am înţeles, şi vin seara amândoi, cu maşina. Au o fetiţă la facultate şi cam atât ştim despre ei", ne-a spus o pensionară, vecină cu familia Gheorghiaş.

Liviu Dragnea este secretarul general al PSD  Foto: Marian Iliescu



Gheorghiaş a fost, în urmă cu câţiva ani, directorul unei firme de asigurări din Buzău. În 2006 şi-a înfiinţat propria societate de asigurări, Accentasig, şi a luat-o ca partener de afaceri pe soţia sa, Ramona. Deşi a pornit de la un singur angajat şi venituri anuale de 10.000 de euro, după ce a intrat la SC Tel Drum SA, firma de asigurări a ajuns în 2009 la o cifră de afaceri de 35.000 de euro.

Mai mult, în 2010, în afacerea cu asigurări a intrat şi actualul director al Tel Drum, Petre Pitiş. Contribuţia acestuia din urmă se vede în cifre: în iunie 2010, firma Accentasig a primit autorizaţia de funcţionare ca broker de asigurări şi şi-a deschis trei filiale în Buzău. Compania figurează acum pe site-urile de oferte de muncă cu 10 angajaţi şi cu o cifră de afaceri de peste 250.000 de euro.

Afaceri cu struguri pe fonduri UE

„Melcul" deţine la Podgoria, localitate aflată la 10 kilometri distanţă de Râmnicu Sărat, câteva zeci de hectare de viţă-de-vie pe care o întreţine cu utilaje achiziţionate în 2007, printr-un program de finanţare al Uniunii Europene. Sediul este în casa bătrânească a bunicilor din partea tatălui, un cunoscut învăţător din Râmnicu Sărat. Dincolo de gardul moşiei este însă o casă cu etaj, neterminată, ferestrele de la etaj neavând încă tocuri şi geamuri.

image

„La casa bătrânească, pe care au renovat-o în ultimii ani, au şi o fermă de porci. Se descurcă, pentru că mai vând struguri toamna sau vin vărsat, că au vie multă", ne-a spus o funcţionară din Primăria Podgoria. Ea a adăugat că Gheorghiaş mergea la Bucureşti, în piaţă, să vândă struguri. „Încărcau o dubă cu struguri şi mergeau prin pieţele din marile oraşe să vândă. Are certificat de producător şi mai face şi el un ban", a mai spus femeia.

De altfel, pe internet există anunţuri de vânzare de struguri, postate în 2006 şi 2007 de Gheorghiaş: „Oferim chasselas, muscat hamburg, afuz-ali, coarnă, calitatea I - sortaţi, cizelaţi, ambalaţi la lădiţe de 6kg, aşezaţi pe un strat - asigurăm şi transport (contra cost suplimentar)". Contactat de reporterii „Adevărul de Seară", Gheorghiaş nu a vrut să exprime niciun punct de vedere privind această problemă.

Afaceristul rocker locuieşte cu tatăl

Cel de-al doilea acţionar principal din Tel Drum este Liviu Dobrescu. În apartamentul din Brăila unde-i figurează adresa, stă tatăl lui, fost învăţător. Locatarii din bloc au râs la ideea că vecinul lor ar putea fi multimilionar. Tatăl său le-a spus reporterilor „Adevărul de Seară" că nu a avut niciodată firmă pe adresa de acolo nici el, nici fiul lui, Liviu, care este plecat din Brăila de mai bine de 10 ani şi lucrează la o firmă privată din Bucureşti. Din informaţiile noastre, el deţine o firmă de IT în Brăila.Poreclit Şobolanul, pe Dobrescu îl pasionează muzica rock. În prezent cântă la chitară, face schimb de instrumente pe internet cu iubitorii de muzică rock şi îşi spune DJ Liviu.

Studenţi la „Autovehicule rutiere"

Cei doi acţionari principali ai "firmei de casă" a lui Dragnea au fost colegi la Facultatea de Transporturi - secţia autovehicule rutiere din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, între 1982 şi 1987. Secretarul general PSD a urmat aceleaşi cursuri, dar în generaţia cu un an mai mare. De altfel, cei trei au fost colegi şi în trupa de rock Ego. Nici Liviu Dobrescu nu a putut fi contactat de reporterii „Adevărul de Seară", iar Dragnea susţine în continuare că nu ştie cine sunt acţionarii firmei Tel Drum.

„«Şobo» (n.r. - Liviu Lucian Dobrescu) şi «Melcul» (n.r. - Mugurel Gheorghiaş) sunt foşti colegi de facultate şi de trupă. Asta s-a întâmplat acum 25 de ani. Nu înseamnă că acum ştiu despre orice fost coleg ce firmă are. Nu ştiu dacă ei sunt acţionarii Tel Drum", a spus Liviu Dragnea. Baronul din PSD şi-a renovat, în urmă cu câţiva ani, chiar şi hotelul din Turnu Severin, proprietate privată, cu ajutorul „firmei sale de casă" cu care a încheiat un contract direct.

Gheorghiaş a fost coleg cu liviu Dragnea

Buzoianul şi celălalt asociat al Tel Drum, Liviu Lucian Dobrescu, au fost colegi cu Liviu Dragnea la Facultatea de Transporturi - secţia autovehicule rutiere a Institutului Politehnic Bucureşti. De altfel, ei au făcut parte şi din formaţia rock, Ego.

Cazul Dragnea ar putea bloca bani europeni

Potrivit unor surse guvernamentale, zilele următoare va fi prezentat un raport al specialiştilor Comisiei Europene, realizat în urma verificării mai multor contracte pe bani europeni încheiate de consiliile judeţene din Teleorman, Buzău, Tulcea şi Ilfov cu diferite firme din ţară. Aceleaşi surse susţin că rezultatele acestui audit nu sunt favorabile din cauză că s-au găsit mai multe nereguli. Cel mai grav caz este cel de la Consiliul Judeţean Teleorman, unde există un conflict de interese în reabilitarea a două drumuri judeţene: 701 şi 506.

O altă problemă gravă legată tot de un conflict de interese s-a găsit şi la Buzău la un contract de reparaţii a unui drum finanţat cu 16,7 milioane de euro de la UE. Aici, ginerele lui Victor Mocanu, şeful consiliului judeţean, este apropiat al celui care a intrat în afacerea cu bani publici. Toate aceste nereguli ar putea duce la pierderea unor finanţări de 743 de milioane de euro din bani de la UE de pe axa 2 a Programului Operaţional Regional pentru România.

image

Reprezentanţii Comisiei au confirmat pentru „Adevărul Europa" aceste probleme. „Dacă această analiză a auditului confirmă prima impresie a Comisiei, se va ajunge negreşit la o întrerupere a termenelor de plată pentru axa prioritară în cauză (n.n. - infrastructură de transport locală şi regională). Aceasta ar fi o acţiune de prevenire, cu o durată maximă de şase luni", arată Comisia Europeană pentru „Adevărul" Europa. ;

„Melcul" stă într-un apartament de la periferie în Râmnicu-Sărat



Mugurel Sorin Gheorghiaş, zis Melcul, locuieşte la ultimul etaj într-un bloc cu oameni cu venituri modeste din cartierul Costieni, de la marginea oraşului Râmnicu Sărat. Vecinii spun despre soţii Gheorghiaş că sunt de treabă şi nu ştiau că ar fi asociaţi într-o companie atât de mare cum este Tel Drum.  Ei sunt bun-platnici la întreţinere, spun reprezentanţii asociaţiei de proprietari. „Aici locuiesc pentru că, din câte ştiu, nu mai au altă casă, decât cea a părinţilor", ne-a precizat şefa asociaţiei de proprietari de pe strada Victoriei, în centrul oraşului Râmnicu Sărat. În acest apartament, de altfel, a pornit şi afacerea soţilor cu asigurări, în anul 2006.


image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite