The Sunday Times: Al patrulea eurodeputat prins în scandalul „Euro-şpaga”. Află cine este!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un al patrulea europarlamentar, spaniolul Pablo Zalba Bidegain, este subiectul unui nou articol apărut în ediţia din 27 martie a The Sunday Times, după  dezvăluirile de săptămâna trecută care au provocat scandalul european "Mită pentru amendamente", potrivit blogului Ukip vs EUkip.

Reporterii sub acoperire au folosit aceeaşi metodă ca în cazul primilor trei aleşi europeni, Adrian Severin (România), Zoran Thaler (Slovenia) şi Ernst Strasser (Austria). Şi acest europarlamentar a fost de acord să schimbe legislaţia europeană după cum i-au cerut "clienţii".

VEZI Cum a început ancheta The Sunday Times şi ce scandal a provocat în Parlamentul European

Un membru spaniol al Parlamentului European, membru al grupului politic al popularilor europeni (PPE), a fost înregistrat în secret în timp ce accepta să schimbe legi privind protecţia consumatorilor din Marea Britanie şi Europa.

Pablo Zalba Bidegain este al patrulea europarlamentar menţionat în scandalul „Mită pentru amendamente" declanşat urmare a dezvăluirilor din „Sunday Times" de săptămâna trecută.

image

FOTO: Pablo Zalba Bidegain şi comisarul Androulla Vassiliou

Luna trecută, Zalba a depus un amendament folosind exact cuvintele scrise pentru el de jurnaliştii sub acoperire care s-au dat drept lobbyşti. Reporterii au menţionat clar faptul că acesta va fi plătit pentru munca lui. Amendamentul lui apare acum în documentele oficiale ale Parlamentului European şi, mai mult decât atât, ar putea să devină lege, scrie The Sunday Times, potrivit blogului citat.

Primii trei care au muşcat momeala

Trei europarlamentari sunt în prezent investigaţi de procurorii din ţările lor de origine după ce au acceptat să primească bani în schimbul modificării unor legi. Pentru a preveni ca cineva să distrugă probele, birourile lor din parlament au fost sigilate. Ernst Strasser, un fost ministru de interne austriac, şi Zoran Thaler, un fost ministru de externe sloven, au demisionat din PE în decurs de 48 de ore de la dezvăluiri.

Al treilea europarlamentar, Adrian Severin, un fost vice-premier român, a fost exclus săptămâna trecută de grupul socialist şi de partidul său. El a refuzat să demisioneze deşi miercuri a fost huiduit în parlament.

Preşedintele parlamentului, Jerzy Buzek, a reacţionat la dezvăluiri cerând să fie înăsprit „codul intern" al parlamentului şi a susţinut sancţiuni prin care să poată fi pedepsiţi membrii care greşesc. Vice-preşedintele parlamentului, Diana Wallis, a spus că ar trebui să fie declanşată o „anchetă penală" prin care să fie cercetaţi cei trei europarlamentari.

Cine este spaniolul

 Zalba, în vârstă de 36 de ani, este originar din Pamplona şi are un cunoştinţe solide în business. El este unul dintre cei 14 europarlamentari care au avut întâlniri cu reporterii sub acoperire în ultimele luni, în timpul investigaţiilor, scrie The Sunday Times.

image

El deţine un rol împortant în Partidul Popular European şi a fost raportor din umbră pentru Directiva pentru compensarea investitorului - o nouă propunere care îi protejează pe investitorii care pierd bani.

Discuţia europarlamentarului cu lobbiştii

Prima întâlnire cu Zalba a avut loc în biroul său înghesuit din Strasbourg, pe 19 ianuarie. Reporterii i-au explicat că sunt de la o companie de lobby cu sediul la Londra care doreşte să angajeze un "partener din interiorul cadrul parlamentului" pentru bord lor consultativ şi care ar putea ajuta   cu "influenţarea" legislaţiei.

Frumos şi îmbrăcat impecabil, Zalba a declarat că, în general, este "uşor" pentru un deputat să modifice legislaţia europeană.

Zalba: Pot modifica orice raport pe care Parlamentul European îl pregăteşte...
Reporter: Îl depuneţi pur şi simplu?

Zalba: Vreau să spun că există mai multe contacte de la mulţi lobby-işti şi mulţi dintre ei vor de la noi să modificăm rapoarte.
Reporter: Da. Sunt convins.

Zalba: Şi depinde de tine dacă doar dai copy-paste ... Eu încerc să studiez cu atenţie nu numai raportul, dar, de asemenea, şi amendamentele şi încerc să nu semnez modificări pe care nu le-am evaluat sufficient

Reporter: Există câteva lucruri care mă tem că îi vor afecta pe clienţii pentru care lucrăm astfel că, ar fi cu adevărat de folos, ca amendamentul să fie depus aşa cum este şi cu acest lucru probabil că dumneavoastră ne puteţi ajuta.

Zalba: Da.
Reporter: Bine.
Zalba: Cu siguranţă, cu siguranţă.

Reporterii i-au sugerat că membrii "bordului de consultanţă" ar fi plătiţi cu 100.000 de euro pe an. După ce a analizat timp de două săptămâni propunerea, Zalba s-a întâlnit cu reporterii la Bruxelles şi le-a spus că se va alătura "cu siguranţă" bordului consultativ, dacă partidul său nu îl propune în alegeri regionale. El a spus că va modifica legea, dacă aceasta nu este împotriva părerii grupului PPE, de care aparţine.

Citeşte şi: Ancheta în cazul Euro-şpaga aduce un nou scandal la Bruxelles: Oficiul de Luptă Antifraudă nu poate începe investigaţia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite