România despre intenția Spaniei de a restricționa piața muncii: Am spus Bruxelles-ului că nu vrem un precedent!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu

Reintroducerea permiselor de muncă pe teritoriul Spaniei ar fi o decizie fără precedent pentru un stat care deja a liberalizat piața muncii pentru români, iar ministrul român al muncii, Sebastian Lăzăroiu, a venit astăzi la Bruxelles pentru a clarifica chestiunea. 

"Nu vrem un precedent, deşi înţelegem criza prin care trece Spania" a spus miercuri (20 iulie) ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu, după o discuție cu László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, incluziune și afaceri sociale.

Lăzăroiu a spus că spaniolii au fost "foarte galanţi", au informat Bucureştiul de această intenţie şi l-au asigurat că decizia finală va fi rezultatul unei consultări. Ministrul a încercat să îndulcească efectele pe care o astfel de măsură ar avea-o asupra românilor din Spania şi familiilor lor din România care, în mare parte, trăiesc din banii care vin de peste hotare

"Toți românii care-și vor dori să lucreze în Spania vor trebui să obțină, mai întâi, un permis de muncă de la autoritățile spaniole, dacă această intenție devine lege. Românii care deja lucrează legal pe teritoriul spaniol nu vor fi afectați".

"Nu vorbim de interzicerea forței de muncă care vine din România pe piața Spaniei, vorbim de anumite restricții pe care Spania vrea să le aplice muncitorilor români care vor veni de acum încolo, nu cei care în acest moment sunt deja pe teritoriul Spaniei," a spus Lăzăroiu.

Fără precedent

Spania este prima țară care, după ce a liberalizat piața forței de muncă revine cu o serie de restricții, a mai spus Lăzăroiu, amintind că, pentru moment, guvernul spaniol și-a arătat intenția în acest sens, dar nu a luat nicio decizie.

Citeşte pe adevarul.es cum au reacţionat spaniolii la intenţia autorităţilor de la Madrid de a bloca accesul românilor la joburi

Reintroducere permiselor de muncă pentru românii care vor să lucreze în Spania ar crea un precedent și există posibilitatea, ca, pe baza acestui precedent, și alte state membre să impună aceleași condiții.

Poziția Comisiei

Deocamdată, Spania nu a comunicat oficial intenția sa Comisiei Europene, ceea ce nu-i dă libertatea Comisiei de a acționa. Teoretic, aceasta va trebui să verifice cum ar ajuta, în termeni practici, o astfel de mutare economia spaniolă, a spus Lăzăroiu. 

Orice decizie a Spaniei trebuie să treacă, însă, prin Comisie. Guvernul spaniol trebuie să respecte poziția Comisiei, căreia îi revine rolul de a decide ce fel de restricții pot fi impuse și pentru ce perioadă de timp.

Mai există, însă, un obstacol, chiar și dacă inițativa spaniolă trece de Comisie. Mai exact, orice stat membru poate cere, în cadrul Consiliului, să conteste decizia Comisiei sau să propună schimbări la aceasta - în condițiile în care și majoritatea statelor membre aprobă acest lucru conform purtătorului de cuvânt pentru László Andor, comisarul european pentru afaceri sociale, piața muncii și incluziune.

Comisia a "promis" că va căuta "probe bazate pe fapte" care să demonstreze că efectul unor astfel de măsuri vor avea impactul pe care se bazează guvernul spaniol, spune ministrului muncii. Cazul este dificil de judecat la nivelul Comisiei Europene, mai spune acesta, deoarece nu are precedent, "ceea ce arată complexitatea acestuia".

Citeşte pe adevarul es: SCANDAL POLITIC în SPANIA pe tema restricţiilor impuse românilor: Sunt europeni de rang inferior?

Comisia va analiza dacă există probe solide bazate pe fapte care să demonstreze că din moment ce această situație este nouă. Spania o anumită măsură produce efectele pe care țara respectivă vrea să le ia în situații extreme precum este cea pe care o invocă Spania.

Ce spune Spania

Oficialii spanioli au confirmat abia astăzi faptul că studiază posibilitatea reintroducerii restricţiei la muncă pentru cetăţenii români şi au susţin că fac acest cu "acordul şi cooperarea" autorităţilor române.

Ministrul Muncii şi Imigraţiei, Valeriano Gomez, a declarat astăzi că Guvernul Spaniei "studiază posibilitatea" revenirii la restricţionarea pieţei muncii pentru români, care, din anul 2009, se pot angaja în Spania fără necesitatea obţinerii unui permis de muncă. "Pregătim o decizie. Trebuie să o concretizăm în coordonare cu autorităţile române, împreună cu care, de comun acord, o vom lua", a spus ministrul spaniol.

Aproape un million de români trăiesc în Spania

România a intrat în Uniunea Europeană în ianuarie 2007, dar statele membre au avut posibilitatea de a stabili o perioadă de până la 7 ani pentru recunoaşterea deplină a dreptului de liberă circulaţie şi muncă a românilor şi bulgarilor. Spania a anulat însă această restricţie în ianuarie 2009 şi, de atunci, românii pot munci pe cont propriu sau angajaţi, fără necesitatea unei autorizaţii prealabile. Peste 864.000 de români trăiesc momentan în Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite