Şpaga lui Severin schimbă regulile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European lucrează la un set de sancţiuni şi restricţii privind interesele europarlamentarilor. Numărul de locuri de muncă pe care un eurodeputat le poate cumula ar putea fi limitat, averile şi interesele ar putea fi declarate mai des.

După cazul „Mită contra amendamente", în care e implicat şi eurodeputatul român Adrian Severin, preşedintele PE, Jerzy Buzek, a convenit ieri cu liderii grupurilor politice înfiinţarea unui grup de lucru care să detalieze noul set de reguli.

VEZI VIDEO cu propunerile Parlamentului European şi viitoarele restricţii pentru eurodeputaţi şi lobbişti

„Cred că trebuie să ne uităm foarte atent la ce anume ne aşteptăm de la membrii PE, atât în privinţa comportamentului lor, cât şi în privinţa contactelor pe care le au cu diferite grupuri de interese", a spus preşedintele PE, Jerzy Buzek. Liderii grupurilor politice au aprobat în unanimitate propunerile lui Buzek referitoare la stabilirea de norme clare pentru activităţile de lobby în Parlament, la consolidarea codului de conduită pentru deputaţi şi la modificările la Regulamentul de procedură. 

Anchetă OLAF

De asemenea, preşedintele PE, Jerzy Buzek, a permis Oficiului European de Luptă Anti-fraudă (OLAF) să pornească o investigaţie în cazul „Mită contra amendamente", dar birourile europarlamentarilor vizaţi rămân în continuare sigilate. Ancheta OLAF va fi administrativă, şi nu penală, a anunţat PE, iar anchetatorii vor avea acces în birourile celor patru eurodeputaţi doar după ce se vor lămuri aspectele legale privind de imunitatea lor. PE e „pregătit" însă să coopereze cu autorităţile naţionale şi le va da acestora acces complet la calculatoarele şi la birourile eurodeputaţilor în momentul în care nu vor mai avea imunitate, a spus Buzek.

Citeşte şi: Scandalul din ancheta "Euroşpaga"/ Cum s-au contrazis anchetatorii antifraudă cu liderii Parlamentului European

Comitet de etică

În scrisoarea sa, Buzek menţionează adoptarea unor măsuri mai bine definite pentru conduita parlamentarilor şi a lobbyiştilor. Potrivit propunerilor PE, presiunea pentru transparenţa activităţii lobby-iştilor va creşte aceştia urmând să-şi înregistreze activitatea obligatoriu, şi nu voluntar într-un registru. 

Vor exista de asemenea discuţii legate de limitarea numărului de locuri de muncă pe care un europarlamentar le poate deţine. „Membrii PE ar trebui să-şi reînnoiască declaraţia de avere mult mai des decât o dată pe an, la maximum o lună de la schimbarea circumstanţelor, a mai propus Buzek în scrisoarea sa. O altă propunere se referă la înfiinţarea unui Comitet de etică" ce va avea ca rol „consilierea aleşilor europeni" în legătură cu posibile conflicte de interese. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite