Președintele Parlamentului European către OLAF: Aveți voie să începeți ancheta, dar birourile rămân sigilate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Parlamentului European Jerzy Buzek a permis Oficiului UE de luptă anti-fraudă să pornească o investigație în cazul mită contra amendamente. Birourile europarlaentarilor rămân sigilate.

Ancheta OLAF va fi administrativă și nu penală, iar birourile eurodeputaților implicați vor rămâne sigilate până când acestora li se va ridica imunitatea politică.

Parlamentul European este "pregătit", însă, să coopereze cu autoritățile naționale" și le va da acces complet acestora la calculatoarele și birourile europdeputaților în momentul în care nu vor mai avea imunitate.

Decizia PE vine după ce OLAF a cerut de câteva ori să înceapă ancheta în cazul The Sunday Times, ziar care a publicat probe incriminatorii de mită în care sunt implicați patru europarlamentari, printre care și europarlamentarul Adrian Severin.

Buzek i-a transmis săptămâna trecută OLAF-ului că responsabilitatea acestui organism este să investigheze cazuri strict economice, legate, de exemplu, de neregularități în cheltuirea fondurilor.

Miercuri seară (30 Martie), însă, președintele Buzek i-a trimis omologului său OLAF o scrisoare în care îl anunța că a analizat situația în profunzime și a decis că OLAF poate începe o investigație administrativă.

În scrisoarea sa, Buzek menționează adoptarea unor măsuri mai bine definite pentru conduita parlamentarilor și a lobby-iștilor, deopotrivă.

"Problema ocupațiilor membrilor în afara sferei Parlamentului Europeana trebuie adresată," a spus Buzek într-o a doua scrisoare trimisă către OLAF. "Membrii ar trebui să-și reînoiască declarația de avere mult mai des decât o dată pe an - la o lună maxim de la schimbarea circumstanțelor, a mai propus Buzek în scrisoarea sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite