Raportorul pe Schengen: Noile reguli nu trebuie aplicate României și Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aderarea Românei și Bulgariei la spațiul Schengen nu va fi afectată de noile reguli propuse și dezbătute astăzi în Parlamentul European, susține raportorul Parlamentului European pe dosarul Schengen, Carlos Coelho.

Membrii Comisiei pentru libertăți civile, afaceri interne și justiție (LIBE) din Parlamentul European au discutat astăzi propunerea unor state membre Schengen de a introduce noi criterii de evaluare a granițelor țărilor din spațiul comun european.

Citește aici care sunt noile reguli propuse de statele membre Schengen

Noul mecanism de evaluare se va aplica atât țărilor candidate la Schengen, cât și membrilor deja existenți, susține raportorului PE pe acest dosar, Carlos Coelho. Intrarea României și Bulgariei în zona Schengen nu va depinde, însă, de noile criterii, deoarece, conform lui Coelho, noul sistem de evaluare nu va intra în vigoare până la sfârșitul acestui an, "iar România și Bulgaria vor fi fost deja admise".

"Nu poți impune noi condiții de aderare României și Bulgariei la acest stadiu în procesul lor de aderare, nu e nici măcar legal," a spus Coelho pentru Adevărul Europa. În ceea ce priveșe noile criteriie de evaluare, acestea "se vor înmulți", susține acesta.

Raportorul se declară în favoarea noilor reguli, însă cere ca ele să îndeplinească două condiții importante: se vor aplica tuturor statelor membre Schengen în mod egal, iar suspendarea drepturilor unui membru nu se va face decât pe baza unor dovezi "foarte concrete".

Actualul sistem nu funcționează

În cadrul sistemului deja existent, statele membre Schengen pot lua măsuri de protejare a granițelor dacă acestea consideră că securitatea națională este amenințată de anumite probleme. Însă aceasta este doar o măsură națională, iar celelalte state membre nu pot interveni. "Acest lucru se va schimba, însă măsuri de suspendare temporară a drepturilor unei țări vor putea fi luate doar în momentul în care toate celelalte membre consideră că nu mai pot avea încredere în sistemul de apărare al granițelor unui anume stat membru," a spus Coelho.

Momentan, susține Coelho, statele membre nu se acuză reciproc din "instinct de conservare". "Există țări cu probleme, însă nimeni nu îndrăznește să le sesizeze," a spus Coelho. Acesta se referă, printre altele, la granița Greciei cu Turcia și alte granițe marine dintre statele membre. "Este un sistem ineficient, care trebuie schimbat și de aceea avem nevoie de un mecanism de evaluare propriu-zis."

Când primeşte România votul

Propunerea Comisiei LIBE pe noile reguli Schengen va fi prezentată pe 12 aprilie 2011, însă nu este clar când va intra în vigoare. În ceea ce privește votul PE referitor la aderarea României și Bulgariei la Schengen, Coelho a spus că va transmite decizia europarlamentarilor cel mai probabil în luna mai a acestui an. "Consilul va avea atunci răspunsul nostru, iar eu cred că va fi dificil pentru ei să decidă contrar votului nostru. Va fi o chestiune delicată," a mai spus acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite