EXCLUSIV Noul ministru al Afacerilor Europene contrazis de finlandezi: Nu am promis nimic pe Schengen, nu sunteţi pregătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Finlanda nu va susţine aderarea României şi Bulgariei nici măcar în două etape. Nu am făcut nicio promisiune la ultimul Consiliu al ministrilor de interne. Pe chestiunea Schengen trebuia să ne lămurim în septembrie. Preşedinţia poloneză a considerat că trebuie pusă pe ordinea de zi", a declarat, pentru Adevărul Europa, Laura Yli-Vakkuri, director general al Direcţiei Afaceri Internaţionale din ministerul finlandez de interne.

Potrivit mai multor surse europene, la ultimul Consiliu JAI din 9 iunie de la Luxembourg Franţa, Germania şi Olanda ar fi căzut de acord să susţină aderarea parţială a celor două ţări în Schengen după ce Parlamentul European a confirmat prin vot că ele sunt pregătite să facă parte din spaţiul fără frontiere. Potrivit experţilor JAI din cadrul Consiliului nu a fost însă vorba despre nicio înţelegere scrisă. Astfel, refuzul Olandei şi acum al Finlandei păreau să schimbe „înţelegerea politică" de la începutul verii.

Oficialii de la Helsinki nu recunosc înţelegerea de care vorbeşte Orban

Leonard Orban, noul ministru al Afacerilor Europene, a declarat că în cursul zilei de joi se va discuta, în Consiliul european pentru Afaceri Externe, despre posibilitatea intrării României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen.

"A existat o decizie politică la nivelul JAI în iulie, dar observăm acum că aceasta nu se mai respectă. Este nevoie de repunerea în discuţie a acestei probleme, dar mă aştept să nu se ajungă la o decizie . Nu cred că va fi unanimitate", a precizat Orban pentru pentru Adevărul.

România şi Bulgaria se aşteptau ca la consiliul de mâine să primească un vot pozitiv privind aderarea cu frontierele maritime şi aeriene, urmând ca în 2012 să se stabilească o dată pentru aderarea cu graniţele terestre.

Eurodeputatul finlandez Hannu Takkula a vorbit cu reporterii "Adevărul Europa" despre decizia guvernului său de a-și utiliza dreptul de veto pentru a ține România și Bulgaria la poarta Schengen - atât cu granițele aeriene și maritime, cât și cu cele terestre. Vezi aici detalii!

Oficiali ai cabinetului ministrului olandez pentru migraţie, Gerd Leers, au explicat, pentru Adevărul Europa, care sunt motivele oficiale pentru care Haga se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Vezi aici detalii!

Poporul finlandez nu are temeri

„A rămas că toate aspectele vor fi discutate în septembrie. Noi privim cu rezerve aceaste candidaturi. A fost o decizie a Guvernului, aprobată în Parlament", a adăugat oficialul finladez din ministerul de interne. Laura Yli-Vakkuri a mai spus că, în mod constant, Finlanda a invocat problemele legate de corupţia din România şi reforma în justiţie.

A recunoscut în acelaşi timp că rezervele legate de intrarea României şi Bulgariei sunt mai mult la nivel politic, temerile sau neîncrederea legată de consecinţele aderării celor două ţări nefiind în dezbaterea publică naţională aşa cum s-a întâmplat în Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite