Preşedinţia maghiară a UE: O țară contiună să se opună intrării României şi Bulgariei în Schengen/ Scenariu posibil: aderarea în trepte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniștrii de interne și justiție s-au reunit astăzi la Luxembourg pentru a discuta, printre altele, soarta aderării României și Bulgariei la Schengen. Deși astăzi nu se stabilește nicio dată, concluziile consiliului vor arăta cine susține aderarea celor două țări și cine se opune. Un singur vot "împotrivă" este suficient pentru a lăsa cele două țări să aștepte la poarta Schengen.

Vorbind astăzi cu jurnaliștii maghiari înainte de a intra în sala consiliului de la Luxembourg, ministrul de interne al Ungariei, Sándor Pintér, a declarat că mai există doar o singură țară a Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

"Există o singură țară care continuă să se opună, în timp ce restul 26 sunt toate în favoarea intrării celor două în Schengen," a spus Pintér astăzi, la Luxembourg, adresându-se presei maghiare. "Noi sperăm să o convingem pe aceasta să-și schimbe părerea în cadrul acestui consiliu sau foarte curând, sper că vom reuși," a mai spus Pintér jurnaliștilor maghiari.

Președinția maghiară a sprijinit aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen încă de la începutul mandatului său la cârma UE (ianuarie 2011), sperând că spre sfârșit (iulie 2011) va reuși să obțină un consens pentru acceptarea celor două țări în Schengen.

Citește și: ANALIZĂ Expert din Bruxelles: Decizia pe Schengen e în mâinile Consiliului 

Olanda: nu avem încredere în România

Ministrul olandez pentru imigrație, Gerd Leers, a declarat în această dimineață, că ţara sa se opune aderării României şi Bulgariei la spațiul fără frontiere. "Este încă prea devreme pentru a lua o decizie," a spus Leers. Conform unor surse olandeze prezente joi (9 iunie) la Luxembourg, guvernul de la Haga leagă, în mod direct, aderarea celor două țări la Schengen cu Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Mai exact, Olanda ține România și Bulgaria la poarta Schengen din motive de corupție și "lipsă de încredere" - un principiu foarte important al spațiului Schengen - și așteaptă rapoartele privind reformele justiției și combaterii corupției din România și Bulgaria, pe care Comisia Europeană le va publica în iulie anul acesta.

Deocamdată, nu există un termen-limită pentru luarea unei decizii, Olanda având nevoie de "mai mult timp" pentru a analiza cu mare atenție rapoartele. 

Reformele pe justiție trebuie să fie "eficiente" și "ireversibile"

"Este imperativ ca toate reformele judiciare din România care se vor adopta să fie eficiente și ireversibile," a declarat joi (9 iunie) ministrul olandez pentru azil și imigrație Gerd Leers.

"Sistemul Schengen este bazat pe încredere reciprocă, din moment ce rugăm noi țări să ne păzească granițele comune. Din acest motiv, vom studia cu atenție rapoartele Mecanismului de Verificare și Cooperare - dintre care următorul va fi publicat în curând. În orice caz, este mult prea devreme să luam o decizie în momentul de față și ar putea să mai dureze ceva timp înainte să ne găsim în poziția de a lua o decizie anume," a mai spus acesta.

Aderare la Schengen în trepte

Un foarte posibil scenariu, conform lui Pintér, ar fi o aderare în două etape a României și Bulgariei la Schengen. Mai exact, într-o primă fază, aceste două țări ar intra în spațiul fără frontiere doar în privința frontierelor aeriene, iar într-o fază următoare, ar adera complet, atât terestru, cât și maritim.

Citește și: EXCLUSIV/ Dacian Cioloş despre o aderare în trepte a României la Schengen: „Nu e un compromis, ci mai degrabă o etapă”

Enikő Győri, ministrul maghiar de stat pentru afaceri europene, care a reprezentat președinția maghiară în timpul ședinței plenare de ieri (8 iunie) de la Strasbourg, a spus că intrarea României și Bulgariei fost o prioritate pentru agenda ungurilor.

"Sunt foarte mulțumită că au primit evaluări pozitive", a spus Győri, "România și Bulgaria au făcut eforturi mari să progreseze cu acest dosar."

Următoarea țară care va prelua președinția Consiliului UE este Polonia, care, spre deosebire de predecesoarea sa, nu tratează aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ca pe o prioritate de pe agenda sa.

Citește și: UPDATE Vot pe Schengen : Euroaleşii au decis: România şi Bulgaria intră în Schengen - VIDEO

Citește și: Dezbatere România în SCHENGEN Cum ne atacă eurodeputaţii străini: Sunteţi găurile din şvaiţerul UE/ Sper să nu intraţi niciodată

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite