Dezbatere România în SCHENGEN Cum ne atacă eurodeputaţii străini: Sunteţi găurile din şvaiţerul UE/ Sper să nu intraţi niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Bulgaria şi-au făcut bine temele pentru Schengen, dar nu se bucură încă de încrederea statelor membre. Acesta este mesajul cheie primit astăzi de la Strasbourg de cele două ţări. Eurodeputaţii discută în plen, în această seară, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar mesajele au fost extreme: de la felicitări la „să nu intre niciodată în Schengen”. Votul este mâine.

Comisarul  UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a recunoscut ieri, în plenu Parlamentului European reunit la Strasbourg că cele două state din est şi-au făcut bine temele pentru aderarea la spaţiul Schengen pe care a numit-o “cel mai tangibil cadoul al UE pentru cetăţenii ei”. 

„Dezbaterile legate de introducerea graniţelor interne trebuie să se oprească. Avem nevoie de mai multă Europă nu ne mai puţină.  Felicit România şi Bulgaria. Am văzut cu ochii mei că au fpcut progrese remarcabile şi au muncit din greu. Astăzi îndeplinesc criteriile tehnice ale Schengen”, a declarat Malmstrom.  

Comisia a considerat întotdeauna că nu există nicio legătură cu Mecanismul pentru Verificare şi Cooperare pe Justiţie, dar şi încrederea este foarte importantă. „ Din păcate încrederea ]n aceste ţări nu există în momentul de faţă. E nevoie de negocieri cu statele. Sperăm că într-un timp cât mai scurt vor putea să obţină decizia statelor membre”, a spus comisarul pentru Afaceri Interne.  

„Este clar că cele două ţări trebuie să fie felicitate pentru modul în care au îndeplinit criteriile tehnice la Schengen.  Am dori să salutăm România şi Bulgaria în Schengen şi sperăm că şi Consiliul va da un acord pozitiv la sfârşitul lunii iunie”, a declarat raportorul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, Carlos Coelho.

România şi Bulgaria, găurile din şvaiţerul UE

Opiniile contra au fost pe măsură, România şi Bulgaria fiind criticate pentru corupţie, criminalitate iar mesajele au fost dure. Unul din eurodeputaţi a cerut „clauză de precauţie” pentru ridicarea controlului la frontierele celor două ţări.  „Există persoane nedorite din aceste țări cu care noi ne confruntăm și care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor din spațiul Schengen.  La frontierele maritime și terestre rămân mari carențe.  Eu solicit suspendarea aderării României și Bulgariei la Schengen sub principiul de precauție. Cele două țări au devenit găurile din șvaițerul UE”, a susţinut Mario Borghezio, europarlamentar italian, membru al comisiei LIBE .

Eurodeputat olandez: România şi Bulgaria să nu intre niciodată în Schengen

România şi Bulgaria sunt state corupte care nu sunt demne să facă parte din spaţiul Schengen. În evaluările Transparency International  România are numai 3,6 încredere şi Bulgaria numai 3,7. Traficul de fiinţe umane întreţinut de bulgari şi de romani a afectat şi Ţările de jos. România şi Bulgaria nu trebuie să adere la Schengen, nici acum, nici niciodată”, a susţinut eurodeputatul olandez Daniël Van der Stoep. 

Franţa, Germania, Olanda, Finlanda şi Danemarca sunt statele care au exprimat cele mai mari rezerve legate de aderarea celor două ţări la schengen. Ele vor vota la Consiliul JAI de la sfârşitul lunii iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite