Reguli mai dure pentru spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană vrea clauză de suspendare, vizite neanunţate şi evaluări anuale. Corupţia şi evaluarea pe justiţie ar trebui şi ele introduse ca şi criteriu în evaluările spaţiului fără frontiere, presează Franţa.

Citiţi şi: Raportorul pe Schengen: Noile reguli nu trebuie aplicate României și Bulgariei

Parlamentul European (PE) a luat ieri în discuţie noile reguli privind "Europa fără frontiere", propuse de Comisia Europeană. Acestea vizează mai multe controale, evaluări, dar şi sancţiuni pentru ţările membre Schengen. Noul mecanism de evaluare se va aplica atât ţărilor candidate la Schengen, cât şi membrilor deja existenţi. Intrarea României şi Bulgariei în zona Schengen nu va depinde, însă, de noile criterii, deoarece, conform raportorului PE pe dosarul Schengen, Carlos Coelho, noul sistem de evaluare nu va intra în vigoare până la sfârşitul acestui an. 

Mai multe criterii de evaluare

„Nu poţi impune noi condiţii de aderare României şi Bulgariei la acest stadiu în procesul lor de aderare, nu e nici măcar legal," a spus Coelho pentru Adevărul Europa. El a precizat însă că noile criterii de evaluare "se vor înmulţi".  Coelho este de acord cu ele, dacă  acestea îndeplinesc două condiţii importante: să se aplice tuturor statelor membre Schengen, iar suspendarea drepturilor unui membru să fie posibilă pe baza unor dovezi foarte concrete. Experţii din comisia parlamentară au spus că ar trebui să existe şi sancţiuni de natură nefinaciară cum ar fi suspendarea unui stat membru.

Ei susţin că, din păcate, actualele practici, care se referă doar la inspecţii suplimentare sunt ineficiente. Comisia Europeană susţine că actualele reguli nu sunt coresponzătoare. "Normele privind coerenţa şi frecvenţa evaluărilor nu sunt clare, nu se fac vizite neanunţate la faţa locului, nu sunt analize de risc şi nici nu este urmărită aplicarea recomandărilor făcute după vizite", arată CE. Bruxellesul vrea să introducă programe multianuale şi anuale pentru vizite de exaluare.
 
O altă vulnerabilitate se referă la cunoştinţele juridice şi experienţa practică a experţilor Schengen. "Trimiterea unui expert din fiecare stat membru pentru fiecare vizită la faţa locului ar putea avea un impact negativ asupra eficienţei exerciţiului. Trebuie stabilit un număr corespunzător de experţi care să participe la vizite", se arată în propunere. 

„Sisteme anti-subiectivitate"

Coelho susţine stabilirea unor sisteme "anti-subiectivitate". De exemplu, Franţa nu va putea suspenda drepturile României doar pe baza unui argument general referitor la nivelul ridicat de corupţie de la Bucureşti, decât dacă toate statele membre decid că situaţia din România reprezintă un pericol pentru securitatea din acest spaţiu comun.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite