Cum negociază ungurii compromisul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, János Martonyi, a prezentat priorităţile președinţiei ungare a UE
Ministrul de Externe, János Martonyi, a prezentat priorităţile președinţiei ungare a UE

Preşedinţia maghiară a Uniunii Europene a anunţat astăzi concluziile sale după Consiliul JAI de la Bruxelles în care s-au găsit primele posibile variante de compromis pentru aderarea celor două ţări din est la spaţiul Schengen.

Aderare "în etape" a României şi Bulgariei este propunerea Germaniei, suţinută de Franţa - principalii opozanţi ai extiderii spaţiului Schengen spre est.

Citeşte, pe Adevărul Europa, cine a susţinut varianta de compromis pentru cele două ţări

"Aderarea România şi Bulgaria, odată ce toate cerinţele au fost îndeplinite, rămâne o prioritate a preşedinţiei ungare. Preşedinţia va continua să lucreze, în strânsă cooperare cu toate statele membre, pentru o soluţie acceptabilă pentru toate părţile implicate, de asemenea, luând în considerare preocupările exprimate", se arată în concluziile Preşedinţiei maghiare a UE. Ele nu reprezintă însă concluziile Consiliului.

image

România şi-a dorit, la nivel diplomatic şi politic, recunoaşterea faptului că are dosarul complet şi îndeplineşte "toate condiţiile pentru aderarea la Schengen".

Din acest punct de vedere, prezentarea şi concluziile preşedinţiei maghiare au fost impecabile. "Procesul de evaluare din România a fost încheiat în ianuarie 2011 de către grupul de lucru Schengen cu adoptarea tuturor rapoartele relevante şi pe baza declaraţiei comune că România şi Bulgaria vor adera împreună la Schengen. România a finalizat pregătirile tehnice necesare pentru toate domeniile evaluate de acquis-ului Schengen şi va asigura punerea în aplicare a recomandărilor incluse în rapoartele de evaluare", se arată în concluziile preşedinţiei maghiare a UE.

Şi totuşi, când intrăm?

România aşteptă tot de la Ungaria obţinerea unui calendar aşa cum a anunţat astăzi premierul Emil Boc. "Nu s-a avansat o data clară, doar ca partenerii maghiari şi-au exprimat încă odată poziţia, şi anume, Ungaria doreşte ca o decizie în privinţa Schengen să se ia în perioada preşedinţiei maghiare", a spus astăzi, la Bruxelles, ministrul român de interne, Traian Igaş. Ungaria deţine preşedinţia rotativă a UE care a început la 1 ianuarie 2011 şi are un mandat de şase luni.

„Aşteptăm luna martie când vor fi verificaţi colegii bulgari pentru a se stabili dacă îndeplinesc toate condiţiile de aderare la spaţiul Schengen", a mai spus Igaş.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite