Schengen: Germania şi Franţa cer aderarea "în etape" pentru România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania a cerut astăzi, în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de la Bruxelles care a discutat stadiul dosarelor Schengen, ca România şi Bulgaria să adere treptat.

Ministrul de interne german sugera ca România şi Bulgaria să adere la spaţiul Schengen în doua etape: într-o primă fază pe spaţiu aerian şi în a doua pe spaţiul terestru.

"Este o propunere pe care va trebui să o analizăm cu mare atentie", a spus, la Bruxelles, ministrul roman de interne, Traian Igaş. Potrivit acestuia, mai multe state membre UE şi Schengen, inclusiv Franţa, "ar agrea o astfel de variant de lucru."

Nicio decizie politică nu era aşteptată astăzi, la Consiliul JAI, reprezentanţii statelor membre Schengen urmând doar să fie informaţi în legătură cu faptul România a încheiat dosarul tehnic, Bulgaria mai are chestiuni de rezolvat în cursul lunii martie, iar cele două ţări nu pot adera decât împreună, au declarat reprezentanţii preşedinţiei maghiare a UE.

Consiliul European a fost informat în legătură cu faptul că evaluarea tehnică a României este completă pe toate cele şapte capitole în timp ce, în cazul Bulgariei, doar şase condiţii sunt îndeplinite, iar în privinţa unui aspect - securitatea frontierei terestre cu Turcia - sunt încă acţiuni în derulare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite