Președintele Parlamentului European: Să ne pregătim pentru o schimbare de tratat. Acesta nu este un consiliu obișnuit
0Parlamentul European cere mai multă unitate prin crearea unei uniuni economice mai puternice și coordonarea mai eficientă între politicile economice ale statelor membre, chiar dacă aceste lucruri implică schimbarea tratelor UE.
"Piețele au început să-și piardă răbdarea. Cetățenii noștri sunt obosiți. Acesta nu este un Consiliu European obișnuit," a spus astăzi Jerzy Buzek, președintele Parlamentului European, în dimineața summitului european decisiv pentru soarta zonei euro.
Întâlnirile miniștrilor de finanțe ai UE și separat, ai celor din zona euro, înainte de consiliul european de astăzi (23 octombrie) nu sunt o concidență. Lideri nu numai ai zonei euro, dar ai tuturor statelor din UE s-au reunit la Bruxelles pentru a se decide asupra unui pachet de măsuri de salvare a zonei euro și a întregii economii europene.
"Ne aflăm aici într-o dimineață de duminică pentru a rezolva o situație economică și financiară extraordinară cu care se confruntă UE," a spus Buzek. "Pe timp de criză, trebuie să rămânem uniți," adaugă acesta.
Deși presiunea asupra summitului de astăzi a crescut considerabil în ultima săptămână, în ciuda declarațiilor cancelarului german Angela Merkel care dezminte, cel puțin pentru ziua de duminică (23 octombrie) scenariul unei soluții salvatoare pentru euro, președintele PE anunță, de asemena, că "nu toate deciziile trebuie luate în această săptămână". Propunerile din următoarele zile vor fi soluții pe termen scurt, mediu și lung, conform lui Buzek.
Măsuri pe termen scurt
Pentru astăzi, cel mai important subiect este reducerea poverii datoriei Greciei și stabilirea nivelului de implicare a investitorilor privați în plătirea acestei datorii.
Al doilea subiect foarte important este recapitalizarea băncilor europene, care "ar trebui să aibă loc la nivel UE și întreg procesul să fie coordonat cât de mult posibil", spune Buzek.
Al treilea cel mai important subiect, tot pentru astăzi, este crearea unui scut în jurul economiilor care se află în dificultate. "Parlamentul European sprijină întărirea rolului FESF și al viitorului MES. Hai să dăm cât mai multă credibilitate acestor instrumente prin a crea o pârghie," mai spune Buzek.
FOTO (jos): Barroso susține implementarea rapidă a Mecanismului European de Stabilitate, un fond de salvare european "mai robust"

Barroso a propus, recent, implementarea mai rapidă, cu un an, a Mecanismului European de Stabilitate (MES), un instrument financiar care ar "completa" Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF), dar care, în mod normal, ar fi trebuit să intre în vigoare abia la mijlocul lui 2013. MES face mai mult decât să continue munca fondului de salvare temporar al UE. El are un caracter permanent, este mai flexibil, aceasta însemnând, conform unor surse europene, că "deciziile vor fi luate mai ușor", evitând, cel mai probabil, situații precum cea din Slovacia, unde parlamentul național nu a aprobat târziu schimbările aduse fondului de salvare european.
O "bancă centrală" pentru toate statele UE
Președintele PE propune transformarea FESF într-un instrument similar cu Banca Centrală Europeană, dar care s-ar adresa nu numai statelor din zona euro, ci tuturor țărilor membre ale UE.
"Noi reprezentăm atât Parlamentul zonei euro, cât și Parlamentul întregii UE. Am vrea să avem cu FESF o relație similară cu cea pe care o avem acum cu BCE. Independența puternică a BCE și răspunderea sa în fața Parlamentului European sunt două fețe ale aceleiași monede," a spus Buzek.
Măsuri pe termen mediu
Pactul de Stabilitate și Creștere și Pactul Euro Plus vor aduce reformele structurale de care UE are nevoie, susține președintele PE. Majoritatea deciziilor rămân în competența guvernelor naționale, dar Buzek afirmă că "multe dintre statele membre sunt de acord cu faptul că avem nevoie de o coordonare mai bună la nivel european".
FOTO (jos): Premierul olandez, Mark Rutte, vrea disciplină în zona euro

Premierul olandez Mark Rutte a susținut respectarea mai strictă a regulilor din Pactul de Stabilitate și Creștere, care, conform acestuia, ar presupune crea unui post de comisar european care să monitorizeze disciplina politicii bugetare a statelor din zona euro. Rutte a cârștigat de curând și sprijinul Germaniei și Franței pentru ideea sa.
Citește și: Franța vrea un comisar pentru disciplina bugetară a zonei euro
UE este un "vis"
Pe termen lung, UE nu va rezista dacă liderii nu vor trage concluziile esențiale din această criză, mai spune președintele PE. "Nu ne mai putem permite să menținem o uniune artificială, care, în realitate, este fragmentată - fragmentare impusă prin faptul că statele membre își urmăresc doar anumite proprii interese."
"Teoretic, știm aceste lucruri. Practic, noi doar vorbim despre UE, dar ne construim politica cel mai des la nivel național. Uniunea este un vis, în timp ce statul națiune este afacerea de zi cu zi. Cele două fețe ale statelor UE reprezintă, pentru restul lumii, o slăbiciune a UE - Europa are nevoie să fie puternică într-o lume modernă și multi-polară. Europa este nu numai o piață comună, dar și un concept politic coerent - poate chiar o putere - care poate să depășească orice criză și să aibă un impact asupra lumii moderne."
Măsuri pe termen lung
Președintele PE consideră că pe termen mediu, răspunsurile la criza din zona euro se pot regăsi în tratelele deja existente ale UE. Pe termen lung, însă, acesta anunță că "ar trebui să ne pregătim pentru o schimbare de tratat, dar numai în sfera guvernanței economice".

FOTO (sus): Merkel consideră că schimbarea tratelor UE nu ar trebui să fie un subiect tabu
Criticată des pentru faptul că este prea birocratică și că deciziile care au nevoie de acordul tuturor celor trei instituții (Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European) se iau foarte încet, UE ar trebui acum să-și schimbe strategia, mai spune președintele PE. Aceasta trebuie să fie mai rapidă, și să grăbească luarea deciziilor. Următorul pas în susținerea monedei europene este crearea unei "uniuni economice", consideră președintele PE.