Decizie fără precedent în istoria relaţiilor dintre instituţiile UE: Parlamentul European suspendă orice colaborare cu Consiliul pe dosarul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conferinţa preşedinţilor - lideri ai celor mai importante grupuri politice şi preşedintele Parlamentului European - a decis astăzi, la Strasbourg, să suspende orice colaborare cu Consiliul European pe pachetul de reformă Schengen - cinci dosare legislative, urmare a deciziei miniştrilor de interne de săptămâna trecută de a exclude eurodeputaţii din deciziile privind spaţiul fără frontiere.

De unde a pornit "războiul" Schengen? Statele membre puternice nu vor să împartă decizia legată de graniţele proprii ci, să decidă când vor ele, dacă le închid temporar sau nu. Astfel, săptămâna trecută în consiliul miniştrilor de interne (Consiliul JAI) s-a decis EXCLUDEREA Parlamentul European din co-decizia pe Schengen. Vezi detalii şi reacţii aici

Decizia eurodeputaţilor de astăzi va fi menţinută până nu va exista un alt rezultat al negocierilor legate de guvernanţa Schengen. Parlamentul decide astfel să suspende dezbaterile pe următoarele cinci dosare cheie pentru domeniul Justiţie şi Afaceri Interne:

1) Modificările la Codul frontierelor Schengen şi Convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen. (Raportor Georgios Papanikolaou)
2) Cooperarea judiciară în materie penală: combaterea atacurilor împotriva sistemelor informatice. (Raportor Monika Hohlmeier)
3) Ordinul european de anchetă. (Raportor Nuno Melo)
4) Bugetul pe 2013 cu privire la aspecte de securitate internă
5) Registrul UE cu numele pasagerilor (raportor: Timothy Kirkhope)

Barroso despre conflictul UE pe Schengen: Deplâng ce s-a întâmplat în Consiliu. E un semnal greşit, într-un moment greşit, pe un subiect cheie

Conferinţa preşedinţilor a decis, de asemenea, să scoată de pe ordinea de zi a sesiunii plenare din luna iulie raportul lui Carlos Coelho privind Mecansimul de Evaluare şi Monitorizare Schengen şi pe cel al Renatei Weber cu privire la normele privind reintroducerea controalelor la frontiere.

"Este fără precedent ca, în mijlocul unui proces legislativ, o cameră colegislativă să o excludă pe alta. Consiliul JAI din 7 iunie înseamnă o palmă dată democraţiei parlamentare şi este de neacceptat de către reprezentanţii direct aleşi de cetăţenii UE. De aceea, Conferinţa Preşedinţilor este obligată să ia aceste măsuri severe", a precizat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite