Război la vârful Uniunii Europene pe tema Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiul Schengen  ar putea deveni  în curând un spaţiu  cu frontiere temporare
Spaţiul Schengen ar putea deveni în curând un spaţiu cu frontiere temporare

Eurodeputaţii au anunţat că vor boicota preşedinţia daneză a UE, cu care întrerup orice dialog. Ei au acuzat Consiliul European că renaţionalizează „spaţiul Schengen“ şi că vrea să închidă graniţele UE.

Disputele europarlamentari - state membre vin pe fondul deciziei politice de săptămâna trecută când Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a hotărât că Parlamentul European (PE) va fi scos din procesul decizional privind mecanismul de evaluare pentru admiterea în spaţiul Schengen.

În plus, miniştrii de Interne ai UE şi-au dat acordul privind posibilitatea restabilirii, în mod temporar, a controalelor la frontierele interne în cazul presiunilor migratorii necontrolabile la frontierele externe.

Decizia este parte din pachetul de reformă al spaţiului fără frontiere. Statele membre vor ca decizia privind graniţele să le aparţină. Comisia Europeană susţine că Schengen e un bun comun şi că, atunci când cineva vrea să închidă graniţele trebuie ca şi ceilalţi să fie de acord. Parlamentul susţinea această variantă. Doar că la ultimul consiliu JAI, preşedinţia daneză a Consiliului, cea care face agenda şi vine cu variantele de compromis pe durata mandatului său, a scos PE din ecuaţie.

Doar România s-a opus, dar a fost singura şi, în cele din urmă, a cedat. PE, care îşi etalează mereu statutul de singură instituţie a UE formată din reprezentanţi aleşi democratic, a convocat o dezbatere de urgenţă ieri, în plen, la Strasbourg, unde premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a fost aşteptat.

Liderii principalelor grupuri politice din PE au fost însă nevoiţi să se mulţumească doar cu ministrul danez de Justiţie, Morten Bodskov. Timp de aproape 60 de minute, de la stânga politicii până aproape de extrema dreaptă, preşedinţia daneză a UE a fost criticată.

„Ce vreţi, să închidem graniţele?"

Liderul socialiştilor din PE, austriacul Hannes Swoboda, a criticat Danemarca folosind decizia fostului guvern al acestei ţări care a decis să închidă la un moment dat graniţele interne. „Nu aţi învăţat nimic din ce s-a întâmplat în propria dumneavoastră ţară atunci când guvernul a căzut pradă extremei drepte", a spus Swoboda. El a reproşat şi comportamentul altor state, spunând că, după ce UE a decis să intervină în revoltele din nordul Africii, au vrut să închidă graniţele în faţa cetăţenilor refugiaţi din aceste ţări. „Asta e soluţia? Să ne închidem graniţele? Răspundem la cerinţele populiste şi încurajăm forţele de extremă dreapta?", a întrebat Swoboda.

Liderul socialiştilor a venit şi cu explicaţiile din spatele unei astfel de decizii, de a scoate PE, susţinător al libertăţii de mişcare, din procesul de decizie. „Ştim de unde vin aceste atitudini. Ştim că la unii sunt alegeri şi sunt miniştri de Interne care vor să închidă frontierele. Vom lupta ca să va împiedicăm să deschideţi poarta către populism şi extremism".  Liderul Partidului Popular European (PPE) a mers mai departe.

„Bine că nu vreţi să punem vize!"

Liderul PPE, în prezent cel mai mare grup politic din PE, francezul Joseph Daul, a început şirul criticilor, pentru care a fost aplaudat de mai multe ori, cu menţiunea că va încerca să vorbească „cu sânge rece". „Soluţia nu este să închidem graniţele UE, ci să împărţim suveranitatea. De ce nu reintroduceţi atunci vizele? Ca să fiţi siguri", a spus Daul.

După care a anunţat că va încheia orice dialog cu actuala preşedinţie a UE. „Preşedinţia daneză nu îi respectă suficient pe cei 500 de milioane de europeni pentru că nici măcar nu s-a deranjat să explice de ce a negat  acestui Parlament dreptul de a co-decide cu privire la un subiect important cum este libera circulaţie a persoanelor.

Consider că, din seara zilei de 7 iunie (n.n. când Consiliul JAI a luat decizia politică cu privire la cine are un cuvânt de spus în reforma Schengen), preşedinţia daneză nu mai este un interlocutor credibil. De acum şi până pe 30 iunie (când Preşedinţia Danemarcei se încheie) trebuie să ne adresăm exclusiv, fie Consiliului European, sau, informal, Preşedinţiei următoare, cea a Republicii Cipru" , a declarat Joseph Daul.

„Să mergem în justiţie!"

„Joia viitoare aniversăm 27 de ani de existenţă a spaţiului Schengen. Mulţumim pentru cadou", i-a spus liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, ministrului danez de Justiţie. Verhofstadt a mai precizat că orice dialog cu preşedinţia daneză a UE trebuie suspendat şi că trebuie sesizată Curtea Europeană de Justiţie. Eurodeputatul român Renate Weber (PNL), raportor pe reintroducerea controlului la frontierele interne Schengen în situaţii excepţionale, a apreciat că spaţiul fără frontiere este o preocupare comună a UE, or, a rămâne cu acest mecanism la nivelul guvernelor naţionale, este inutil deoarece el a provocat în trecut doar blocaje. 

Comisarul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a spus în plen că Executivul UE este „dezamăgit" de ambiţiile politice şi de rezultatul negocierilor din Consiliu care nu vor permite o evaluare a spaţiului Schengen care să fie în favoarea tuturor europenilor.

Ministrul de Justiţie danez, vizibil deranjat de toate reproşurile pe care le-a încasat, a încercat să-şi ţină cumpătul. Temperamentul l-a ajutat. „Aş dori să mulţumesc PE pentru dezbaterea atât de însufleţită", a spus danezul. După care încearcă să apere preşedinţia ţării sale. „Nu se putea obţine majoritate în Consiliu pentru o propunere în favoarea PE", a mai spus Bodskov.

"Consider că preşedinţia daneză nu mai este un interlocutor credibil.''
Joseph Daul liderul PPE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite