Ce facem cu banii de la UE? Plăţile pe POSDRU rămân blocate. Comisia Europeană nu mai decontează nimic până la rezolvarea deficienţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Unul dintre cele mai importante programme operaţionale prin care România putea accesa fonduri nerambursabile, POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), rămâne într-un blocaj prelungit după ce, de la 1 iulie 2012 Bucureştiul nu a mai trimis cereri de decontare, iar auditul Comisiei Europene a confirmat nereguli şi deficienţe.

Oficial, Ministerul pentru Afaceri Europene apreciază că este prematură o discuţie legată de întreruperea plăţilor, însă prelungirea cu încă două luni (începând din august) a stării de fapt complică extreme de mult calculele beneficiarilor din proiectele aprobate prin POSDRU. Potrivit mai multor surse, beneficiarii sunt nevoiţi în acest moment să recurgă la împrumuturi pentru a face decontările şi plăţile curente din proiectele pe care le-au.

"De la 1 iulie 2012, Romania nu mai trimite Comisiei Europene cereri de rambursare a cheltuiellilor pentru POSDRU până când se va defintitiva raportul misiunilor de audit ale CE din aprilie-mai. Acest lucru va avea loc, probabil, în cursul lunii octombrie. Numai după publicarea raportului se va putea aprecia dacă se va recurge la o suspendare de plăţi sau la amenzi. O discutie pe aceasta tema este insa prematura acum", a precizat, pentru Adevărul Europa, Cristina Mac, purtător de cuvânt al MAE.

Ministrul Leonard Orban se aştepta la un astfel de scenariu. La ultima discuţie la Bruxelles prespectivele nu erau prea optimiste în privinţa POSDRU iar pe alte două programme operaţionale existau suspiciuni de fraudă. Vezi detalii aici.

Experţi ai Comisiei Europene au confirmat însă, pentru Adevărul Europa, că raportul de audit a fost finalizat şi a ajuns déjà în posesia autorităţilor de la Bucureşti.

Seviciile Comisiei Europene au trimis autorităţilor române, la data de 7 august, versiunea în limba română a proiectului de raport întocmit în urma misiunii de audit desfăşurată în perioada 2 aprilie - 11 mai 2012 cu privire la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) cofinantat din Fondul Social European.

Autorităţile române trebuie să prezinte, în termen de două luni de la primirea proiectului de raport de audit, observaţiile lor cu privire la deficienţele semnalate la sistemele de gestiune şi control.

După primirea observaţiilor sau în absenţa unui răspuns în termen de două luni, Comisia va acţiona în conformitate cu prevederile articolului 92 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006.

Articolul 92 se referă la suspendarea plăţilor şi descrie situaţiile în care se pot dispune măsuri care merg până la suspendarea TOTALĂ.

1. Plăţile intermediare la nivelul axelor prioritare sau al programelor pot fi suspendate parţial sau total de către Comisie în următoarele cazuri:
(a) există o deficienţă serioasă în sistemului de management si control al programului care afectează fiabilitatea procedurii de certificare a plăţilor si pentru care nu au fost luate măsuri corective sau
(b) cheltuielile indicate într-o declaraţie de cheltuieli certificată sunt legate de o neregularitate gravă care nu a fost corectată sau

(c) există o încălcare gravă de către un Stat Membru a obligaţiilor care îi revin în temeiul Articolului 70 (1) si (2).
2. Comisia poate decide suspendarea plăţilor intermediare parţial sau total, după ce a dat Statului Membru posibilitatea de a-si prezenta observaţiile în termen de două luni.
3. Comisia va înceta suspendarea plăţilor intermediare parţial sau total atunci când Statul Membru a luat măsurile necesare pentru a permite încetarea suspendării. În cazul în care măsurile necesare nu sunt luate de Statul Membru, Comisia poate să decidă anularea parţială sau totală a contribuţiei comunitare la programul operaţional în conformitate cu Articolul 99.

Drept urmare, în acest moment, orice cerere viitoare de plată prezentată de către autoritătile române va trebui să fie rezultatul unui sistem de gestiune şi control care nu este afectat de deficientele identificate.

În ceea ce priveste cheltuielile realizate până în prezent din contribuţia FSE, Comisia va efectua plăţile aferente doar după ce autorităţile române vor aplica măsuri corective pentru a raspunde deficientelor de sistem identificate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite