Suspendare pe POSDRU? Nu e doar atit. Toate programele sunt sub monitorizarea Bruxellesului. Riscăm blocarea a 90% din finanţarea de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile europene destinate României ajung cu greu la beneficiari
Fondurile europene destinate României ajung cu greu la beneficiari

Avertismentul privind o noua suspendare a plătilor pe POSDRU Romania (Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane) transmis astăzi de premierul Victor Ponta vine ca urmare a unei misiuni de audit din mai-aprilie de anul acesta, dar si in contextul unei evaluari atente a Comisiei Europene pe toate programele operationale care va avea un rezultat final luna viitoare, au precizat pentru Adevarul Europa, surse europene.

Plăţile pe POSDRU au mai fost suspendate anul acesta de la mijlocul lunii februarie prin decizia DG Emploment, directorat general al Comisiei Europene, care gestionează acest program în cadrul portofoliului pentru muncă, incluziune şi afaceri sociale. Vezi PRIMA decizie de suspendare a plăţilor pe POSDRU România

La începutul lunii aprilie, serviciile Comisiei Europene au precizat că plăţile pe POSDRU vor fi reluate, dar cu aplicarea unor restricţii şi măsuri de corecţie. De asemenea, experţii CE au precizat că, aşa cum deja fusese programat, o misiune de audit de la Bruxelles va face toate verificările necesare pe acest program. Avertismentul transmis astăzi de primul ministru Victor Ponta este rezultatul acestei misiuni de audit.

Pericolul cel mai mare încă nu a trecut

Alte patru programe operaţionale sunt gestionate de DG Regi - directorat general care ţine de comisarul European pentru politică regional, Johannes Hahn. Potrivit precizărilor DG Regi, Comisia Europeană este îmgrijorată în legătură cu funcţionarea eficientă a sistemelor de control şi management, în special în legătură cu achiziţiile publice în România.

Exisă îngrijorări în legătură cu Programul Operaţional Regional (finanţare de 3,7 miliarde de euro), Programul Operaţional Creşterea Productivităţii Economice (finanţare de 2,5 miliarde de euro), Programul Operaţional Transport (finanţat cu peste 4,5 miliarde de euro) şi Programul Operaţional de Mediu (finanţare de alte 4,5 miliarde de euro)

Pentru aceste programe, României i se aplică, o aşa numită măsură de precauţie ceea ce înseamnă  o reţinere cuprinsă între 10 şi 25% din toate plăţile pe care le solicită Comisiei Europene. Executivul UE aşteaptă ca, cel mai târziu până la sfârşitul lunii iunie 2012, angajamentele luate în numele Guvernului României să fie îndeplinite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite