Ministrul olandez pentru imigrație: Nu putem lăsa România și Bulgaria să ne apere poarta de la intrare
0Ministrul olandez pentru imigraţie şi azil Gerd Leers, vorbind cu jurnaliștii înainte de a intra în consiliul miniștrilor de interne și justiție (JAI) de astăzi din Bruxelles și-a reafirmat opoziția față de aderarea României și Bulgariei. "Nu le putem lăsa să ne apere poarta de la intrare când vedem ce rapoarte au pe reforma corupției," a spus Leers.
În ciuda faptului că România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen și au primit un vot pozitiv din partea Parlamentului European, Țările de Jos refuză intrarea celor două țări în spațiul comun fără frontiere. Leers, la fel ca și omologul său finlandez, nu acceptă nici compromisul unei aderări a celor două țări doar cu granițele maritime și aeriene în 2011, urmând ca în 2012 să se decidă o dată penru intrarea cu granițele terestre. Leers consideră că acquis-ul Schengen nu a fost încă îndeplinit și nu are încredere în sistemele anti-corupție de la București și Sofia.
"Pentru mine, îndeplinirea acquis-ului Schengen este foarte importantă și trebuie să avem încredere că acest lucru este implementat - pe baza lui vom decide. În acest moment, am foarte multe semne de întrebare, sunt îngrijorat când văd rezultatele ultimului raport al Mecanismului pentru Cooperare și Verificare și cât de multă muncă le-a rămas de făcut României și Bulgariei- cred că va fi o alegere dură."
Lipsă de încredere
Ministrul Leers a negat acuzațiile aduse de grupul social democraților din Parlamentul European, potrivit cărora țara sa aplică un "dublu standard" României și Bulgariei. "Au îndeplinit standardele tehnice, dar trebuie să avem încredere că acquis-ul Schengen este implementat și din punct de vedere al luptei împotriva corupției. Pentru că, dacă avem pe cineva la poarta de la casa noastră care îi lasă pe toți să intre - așa nu putem discuta, avem o problemă."
Leers a refuzat să comenteze posibilitatea de a accepta un compromis în cadrul consiliului de astăzi (22 septembrie). "Poziția noastră e clară, ne opunem unei aderări în acest moment. Mai întâi, aceste țări trebuie să lucreze la conținut."
"Pentru noi, este foarte important să putem avea încredere în faptul că întreg acquis-ul Schengen este îndeplinit de România și Bulgaria și nu doar cerințele tehnice."
Legătura Schengen-MCV
Întrebat dacă va amâna luarea unei decizii privind aderarea celor două țări la Schengen până la publicarea următorului raport MCV, Leers a spus: "Ce avem nevoie este să vedem progres în România și Bulgaria, să vedem că acest progres este ireversibil - acest lucru ar crea încredere în cele două țări."
"În momentul de față, Europa trece printr-o criză și avem nevoie de solidaritate. Nu poți să ai solidaritate, nu poți să ai încredere dacă o țară nu poate demonstra că se organizează bine, că luptă împotriva corupției, că luptă împotriva crimei organizate. Trebuie să fim 100% siguri că așa este și în România și Bulgaria - dacă va fi cazul, le vom spune: "Bine ați venit, haideți să lucrăm împreună!". Țările de Jos sunt pregătite să coopereze și să ajute România să o ia pe drumul cel bun."
Leers își menține poziția dură și față de cerința României de a stabili un calendar de aderare la Schengen. "Nu vorbesc despre calendar - nu aceasta este poziția noastră," a spus ministrul olandez.
Privind propunerea Comisiei de întărire a spațiului Schengen, care presupune o mai mare capacitate de decizie la nivel comunitar, Leers a spus: "O voi asculta cu atenție, dar cred că țările trebuie să-și păstreze autoritatea și este inacceptabil să cedezi toate puterile Comisiei Europene."