Vicepreşedintele PPE, Manfred Weber: Reformele în justiţie vor da României perspectiva aderării la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedinte PPE al Parlamentului European, Manfred Weber, unul dintre cei mai critici reprezentanţi ai Germaniei în privinţa sistemului judiciar românesc, a declarat, pentru Adevărul Europa, că raportul preliminar pe justiţie îi arată României exact ce mai are de făcut.

"Suntem convinşi că România este conştientă de ce sarcini mai are încă de îndeplinite. În ceea ce priveşte această chestiune, Comisia Europeană a enumerat probleme importante, dar, în acelaşi timp, a subliniat şi progresele realizate. Sunt sigur că Guvernul român îşi va continua reformele. România are nevoie de prespectivă pentru o aderare previzibilă la spaţiul Schengen", a declarat, pentru Adevărul Europa, Manfred Weber, europarlamentar german, vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Citeşte: Ce mai are România de făcut pentru reformarea sistemului judiciar

În toamna anului trecut când autorităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor au organizat, la Bruxelles, o dezbatere pentru prezentarea progreselor tehnice pe dosarul Schengen, Manfred Weber a atras atenţia că, în rândul statelor membre există preocupări legate de corupţie atunci când vine vorba de aderarea României. „Otrava care este neîncrederea", a spus Weber afectează perspectivele României, a spus Weber cu referire la cazurile de corupţie descoperite de poliţie, dar care rămân „blocate de sistemele birocratice" din România. Europarlamentarul german a fost şi atunci de acord că România a făcut eforturi pentru implementarea măsurilor tehnice, dar preocuparea cea mai mare este legată de modul în care factorul uman va folosi infrastructura de informaţii Schengen.

Comisia Europeană a anunţat vineri, într-un raport preliminar, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, stadiul reformelor sistemului judiciar din România. Calificat de autorităţile de la Bucureşti ca "cel mai bun raport pe justiţie" de când România este sub monitorizarea Comisiei Europene, documentul apreciază rezultatele procurorilor anticorupţie, dar critic finalizarea în instanţe a acestor dosare precum şi lipsa angajamentului politic pentru combaterea corupţiei.

Citeşte: Criticile Comisiei Europene la adresa clasei politice româneşti

Comisia Europeană a atras de multe ori atenţia că rapoartele sub Mecanismul de Verificare şi Cooperare nu trebuie legate de aderarea la Schengen. În realitate, mai multe ţări membre au invocat lipsa de încredere în privinţa sistemului judiciar românesc şi au cerut amânarea acordării statutului de stat membru Schengen pentru România şi Bulgaria. 

Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri interne are pe ordinea de zi a întâlnirilor de joi, 24 februarie, discuţia legată de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Până în acest moment însă Parlamentul European nu a dat un aviz în această chestiune din cauza blocajului desecretizării rapoartelor tehnice care a întârziat decizia câteva săptămâni.

Urmăreşte, pe Adevărul Europa, dacă România şi Bulgaria ar putea avea săptămâna aceasta o decizie pe aderarea la Schengen

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite