Locul de șef al FMI este rezervat unui european/ Strauss-Kahn nu renunță la post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Fondului Monetar Internațional Dominique Strauss-Kahn a lipsit luni și marți de la decizia luată la Consiliul pentru afaceri economice de la Bruxelles de a oferi Portugaliei un împrumut de 78 de miliarde de euro.

FMI plătește o treime din această sumă (26 de miliarde de euro), însă președintele său nu a fost prezent la negocieri din cauza scandalului sexual în urma căruia a fost arestat la New York.

Citește și: UE ajută Portugalia să iasă din criză

Cine face jocurile

Dacă acuzațiile aduse acestuia se dovedesc a fi adevărate, rolul important de șef al FMI va trebui să fie preluat de altcineva. Guvernele statelor membre au început să speculeze asupra celei mai potrivite persoane pentru un post cu o asemenea importanță, ținând cont de rolul determinant jucat de FMI în recuperarea economică a UE.

Deși niciun nume nu a fost pronunțat încă, miniștrii europeni au convenit ca posibilul viitor președinte al FMI va trebui să fie european.

UE are nevoie de influență asupra FMI

"Este mult prea devreme să comentăm pe acest subiect. Rolul directorului FMI mi se pare vital pentru rezolvarea tuturor problemelor noastre financiare. Ar trebui să fie un european, acest lucru pot confirma," a spus ieri seară, din partea președinției consiliului, ministrul economiei din Ungaria, György Matolcsy.

Tradiţie: şeful FMI din UE, cel al Băncii Mondiale din SUA

"Cred cu tărie că avem nevoie de un candidat european pentru FMI, dacă procedurile legale arată că acuzațiile aduse domnului Strauss-Kahn sunt adevărate," a declarat ministrul de finanțe suedez, Anders Borg, citat de Reuters.

Prezent la discuțille miniștrilor de finanțe de luni de la Bruxelles, el a mai spus că un viitor candidat s-ar putea afla chiar printre miniștrii de finanțe ai statelor din zona euro.

"Chiar și în acest consiliu de miniștrii ai finanțelor sunt mulți oameni care ar putea avea acest rol. Suntem într-o situație foarte dificilă, noi, ca europeni și trebuie să avem o influență puternică asupra FMI", a mai spus suedezul.

"Speculațiile nu-și au locul"

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care este președintele grupului miniștrilor de finanțe din zona euro (Euro Group) "s-a supărat" pe reprezentanţii statelor membre care discutau înlocuirea în funcție a actualului președinte al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Junker, care îl consideră pe Strauss Kahn "un bun prieten" a adăugat: "Atât timp cât domnul Dominique Strauss-Kahn nu renunță la post - și nu sugerez în vreun fel că ar trebui să facă acest lucru- , mi se pare indecent ca unele guverne să fi început deja discuții și speculații în jurul plecării sale. Această dezbatere nu-și are locul".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite