Cum va fi schimbat tratatul Uniunii Europene ca să fie salvat euro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul ar putea fi înlocuit de moneda unică abia din 2019
Leul ar putea fi înlocuit de moneda unică abia din 2019

Liderii europeni au convenit după două ore de discuţii la Bruxelles asupra noului text care va fi introdus în Tratatul de la Lisabona pentru a crea un mecanism financiar de salvare si stabilizare a monedei euro.

Întrebat despre modul în care s-ar putea face ratificarea tratatului,“ decizie care de obicei se ia prin referendum în fiecare stat membru, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a precizat că este vorba despre o procedura simplificată.

Textul care va modifica articolul 136 al tratatului are doar două rânduri:

"Statele membre ale căror monedă naţională este euro, pot crea un mecanism de stabilitate care va fi activat în momentul în care este indispensabil să se procedeze aşa pentru a proteja moneda euro ca întreg. Mecanismul prevede ca asistenţa financiară să se ofere statelor numai dacă acestea respectă nişte condiţii stricte." 


Consiliul European îşi va finaliza decizia la următorul summit european din martie 2011. Deşi nu va fi nevoie de referedumuri în nici un stat membru UE pentru a îl accepta, amendamentul va trebui să fie prezentat si admis în fiecare stat în parte, proces la sfârşitul căruia, preferabil pe 1 ianuarie 2013, articolul 136 va arata complet altfel. La fel şi perspectivele ţărilor din zona UE, care vor necesita, la un moment dat, ajutorul mecanismului.

"SCHIMBĂRI RADICALE": Urmăreşte aici declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jose-Emanuel Barroso. 

 Tot pe ADEVĂRUL EUROPA vei găsi discursul preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite