VIDEO Jana Mittermaier: ,,Cazul Severin ar trebui anchetat în Belgia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transparency International a trimis o scrisoare deschisă Parchetului belgian, recomandându-i să preia cazul eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie, pe motiv că probele se află la Parlamentul European.

Cazul „Mită contra amendamente", în care este implicat şi eurodeputatul român Adrian Severin, este unul grav, fără precedent, care cere reformă la nivelul instituţiilor europene, susţine Jana Mittermaier, într-un interviu pentru „Adevărul Europa". Mittermaier, de naţionalitate germană, spune că anchetele derulate de autorităţile din ţările de provenienţă ale eurodeputaţilor riscă să fie ineficiente, întrucât probele se află la Bruxelles.

Citiţi şi:

Judecată la Bruxelles: euro-aleşii Bodu şi Lehne decid soarta imunităţii lui Adrian Severin

AUDIO Becali i-a propus un blat lui Severin

Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri

„Adevărul Europa": Este acesta cel mai grav caz de corupţie din instituţiile europene?

Jana Mittermaier: Scandalul ne arată că este nevoie urgentă de reformarea instituţiilor europene pentru a creşte transparenţa legislativă şi criteriile de integritate. Avem de-a face cu un „caz care naşte un precedent". Nu s-a mai întâmplat până acum ca europarlamentarii să fie implicaţi într-un astfel de scandal. Şi de ce credem că are astfel de proporţii? Din felul în care instituţiile europene şi ceilalţi actori au reacţionat. Toţi sunt nesiguri. Nimeni nu ştie exact ce are de făcut, cine trebuie să facă investigaţia, nu este clar dacă imunitatea eurodeputaţilor trebuie ridicată sau nu şi nici cine trebuie să conducă investigaţia.

În cazul eurodeputatului român Adrian Severin, Parlamentul European tocmai discută ridicarea imunităţii aşa cum au cerut autorităţile judiciare. Credeţi că procedurile sunt suficient de rapide?

Acuzaţiile de corupţie care li se aduc membrilor Parlamentului European sunt extrem de serioase. Transparency International cere clar investigarea cazurilor şi lămuriri, iar dacă dovezile vor arăta vinovăţie, să înceapă urmărirea penală. 

Ce a arătat acest scandal opiniei publice? Preşedintele Parlamentului European a stabilit cu liderii grupurilor politice că regulile de conduită trebuie schimbate. Sunt suficiente propunerile PE?

Salutăm reformele propuse de Parlamentul European. Conţin paşi importanţi cu care suntem de acord, cum ar fi registrul obligatoriu pentru lobbyişti care să reglementeze interacţiunea dintre ei şi politicieni. Trebuie apoi să existe un cod de conduită care să stabilească şi chestiunile de etică în comportamentul eurodeputaţilor şi, de asemenea, declaraţiile de interese şi cele de avere trebuie să fie mai complete.

Un al patrulea punct foarte important este legat de condiţiile în care unui europarlamentar îi este permis să aibă un al doilea job. Dacă, de exemplu, deputatul este raportor principal sau raportor din umbră pe un dosar, sau propune amendamente atunci el trebuie să declare în avans şi din proprie iniţiativă orice potenţial conflict de interese.

De asemenea, trebuie să existe un comitet de etică care să gestioneze astfel de situaţii, iar dacă sunt suspiciuni de corupţie să poată interveni.

Aţi spus că este nevoie de o declaraţie mai completă a intereselor eurodeputaţilor. Dar ei spun: „Noi dăm consultanţă". Ar trebui impuse şi alte restricţii?

Lobby-ul nu trebuie marginalizat. Parlamentarii au nevoie să se consulte cu experţi, cetăţeni, grupuri de interese pentru a se informa. Nu există dubii în această privinţă. Dar există o linie clară între lobby, nevoia unui europarlamentar de a se informa, conflict de interese şi corupţie. Altceva este să accepţi bani. În astfel de situaţii, cineva abuzează de încrederea Parlamentului European pentru câştiguri proprii.

Credeţi că europarlamentarii ar trebui să aibă al doilea job sau nu?

Este o întrebare dificilă. De exemplu, sunt europarlamentari care lucrează în organizaţii de caritate sau ale căror joburi de dinainte de a ajunge în Parlamentul European nu aveau nicio legătură cu activitatea lor de acum. Nu este nevoie să renunţe imediat la orice fel de job. Dar fiecare europarlamentar trebuie să aibă grijă de propria situaţie etică şi să-şi evalueze extreme de bine situaţia. Aceasta ar fi prima măsură care va schimba lucrurile.

Cum va fi votul? Cum să ne aşteptăm să voteze europarlamentarii când este vorba despre restricţionarea propriilor lor beneficii?

Aceste probleme trebuie puse pe agendă. Sperăm ca preşedintele PE să acţioneze în acest sens şi să facă această reformă.

O altă întrebare se referă la lobbyişti, la fel de afectaţi de acest scandal. Cum vă aşteptaţi să reacţioneze ei?

Există întotdeauna două părţi. Pe de o parte, sunt europarlamentarii, care trebuie să respecte regulile lor şi, pentru aceasta, e nevoie de un cod de conduită care nu există încă. Pe de altă parte sunt lobbiştii. Există în prezent un registru de înregistrare pentru ei, dar el are caracter volutar. Acest lucru trebuie să devină obligatoriu pentru a ne asigura că nimeni nu profită de pe urma acestui sistem.

Care dintre cele patru cazuri este mai grav?

Acuzaţiile de corupţie sunt toate grave. Nu facem diferenţă. Fiecare trebuie investigat. Nu cred că autorităţile naţionale ar trebui să conducă ancheta. TransparencyInternational apreciază că procuratura belgiană ar fi cea care ar trebui să preia cazul. Probele sunt aici, în Parlamentul European, şi dacă sunt conflicte în justiţie există riscul ca investigaţia să nu fie eficientă. Am trimis o scrisoare deschisă în acest sens Parchetului belgian şi i-am recomandat să preia cazul.

Când credeţi că opinia publică va avea un răspuns în aceste cazuri? Într-o lună, două, anul acesta?

În cazurile de corupţie, investigaţiile durează mult. Astfel că va fi nevoie de răbdare pentru a vedea verdictul. Este însă foarte important să nu uităm acest caz şi, oricât ar dura, trebuie dus până la capăt.

Monitorizarea corupţiei

Transparency International (TI) este o organizaţie neguvernamentală care monitorizează probleme legate de corupţia politică şi corporatistă la nivel mondial. TI publică anual un Index al Percepţiei Corupţiei, care este cel mai utilizat instrument de măsură a acestui fenomen, în întreaga lume. Organizaţia are sediul în Berlin (Germania) şi reprezentanţe în peste 70 de ţări.

"Este cel mai scandalos şi mai complicat caz de corupţie din PE. Se vede acest lucru şi în felul în care instituţiile europene nu ştiu să reacţioneze."
Jana Mittermaier
şefa Transparency International Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite