Judecată la Bruxelles: euro-aleşii Bodu şi Lehne decid soarta imunităţii lui Adrian Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin va fi discutată săptămâna viitoare în Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European condusă de un eurodeputat german ale cărui preocupări extra parlamentare au fost criticate de presa internaţională.

Unul din reprezentanţii Comisiei JURI este conaţionalul lui Severin, Sebastian Bodu, cel care fusese "ispitit" cu amendamentul comandat de "lobbiştii" de la The Sunday Times.

"Voi avea o poziţie foarte clară în cazul lui Severin. Nu vă pot spune care. De regulă, deciziile pentru ridicarea imunităţii se iau în unanimitate", a declarat Bodu. La începutul săptămânii viitoare va fi desemnat şi raportorul pentru dosarul lui Severin. "Acesta face raportul, se traduc apoi în toate limbile Pământului şi documentele de la DNA", a mai spus Bodu. Din cazurile anterioare, decizia pentru ridicarea imunităţii unui eurodeputat se ia în aproximativ două luni, dar în cazul de faţă, procedurile vor fi mai rapide.

"Judecătorul" Lehne

Comisia JURI este însă condusă de europarlamentarul german Klaus-Heiner Lehne care are el însuşi activităţi ce, potrivit presei europene, ridică suspiciuni legate de conflictele de interese. O analiză a Reuters arată că activităţile extra parlamentare ale mai multor aleşi europeni ridică semne de întrebare legate de influenţă şi câştiguri personale. Analiza începe exact cu cazul eurodeputatului german Klaus-Heiner Lehne preşedintele comisiei care trebuie să judece alţi aleşi pentru acuzaţii de corupţie.

Europarlamentarii au atât de multe job-uri secundare celui din Parlamentul European încât este greu să înțelegi cum își impart timpul într-o săptămână, scrie Reuters.

Avocat pentru elita germană

"Europa, politica și cu mine", o secțiune din blog-ul personal al euroaprlamentarului și președintelui comisiei JURI din PE Klaus-Heiner Lehne dezvăluie legăturile sale cu o serie de firme de avocatură. Vinerea, europarlamentarii trebuie să se întoarcă în țările de preveniență, la circumscripția lor electorală, sau mai simplu, la alegătorii lor, pentru a le asculta dorințele, nevoile și problemele și a-I reprezenta apoi, din nou, începând cu luni, la Bruxelles, în fața celorlalți europarlamentari.

Lehne, președintele comisiei JURI, își petrece vinerea în biroul luxos al firmei de avocatură Taylor Wessing din centrul comercial al orașului Dusseldorf din Germania, unde oferă consultanță juridică elitei nemțești din zonă, mai scrie Reuters.

E o practică obişnuită

Lehne își petrece restul săptămânii la Bruxelles, unde nu doar o dată a contribuit la elaborarea legislației din domeniul business-ului, fuziunilor, preluărilor de companii și drepturilor investitorilor. Avocații companilor interesate din industrie au început să compună amendamente pe care europarlamentarii să le insereze apoi în legi. Spectrul este foarte larg, de la legislație privind chimicalele otrăvitoare până la investițiile legate de specula financiară.

Lehne descrie această practică drept una "complet obișnuită" la Bruxelles. "Este normal. Nu am absolut nicio problemă cu asta. Eu trebuie să iau decizia dacă îmi pun sau nu numele pe amendament. Însă nu trebuie să considerăm tot ce vine de la lobby-iști ca pe un lucru rău."

Lehne a recunoscut că ar considera chiar și sugestiile de amendamente ale clienților săi de la firma de avocatură, deși "până acum așa ceva nu s-a întâmplat". "M-aș uita la o astfel de propunere la fel ca la oricare alta, a spus Lehne. Aș decide dacă este bună sau nepotrivită. De ce să o resping din principiu? Asta e o absurditate," a mai spus Lehne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite