Mesajul lui Traian Băsescu către Herman van Rompuy: o miză de 1,5 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce a afirmat preşedintele Traian Băsescu faptul că România are o problemă cu distribuţia contribuţiei la mecanismul de stabilitate în zona euro?

Preşedintele Traian Băsescu a lansat joi un mesaj la sfârşitul întrevederii cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

"În discuţia cu domnul preşedinte Herman van Rompuy am insistat asupra unui aspect legat de contribuţia fiecărui stat membru al Uniunii la finanţarea Mecanismului de Stabilitate. Aici avem o singură problemă asupra căreia am atenţionat pe domnul preşedinte - distribuţia contribuţiei, aşa cum ea este acceptată de cea mai mare parte a statelor, ar dezavantaja România. De aceea, am solicitat un mod de calculare a contribuţiei care să nu ne pună în dificultate", a spus şeful statului roman.

Citeşte declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European

Cum s-ar "traduce" acest mesaj?

După declanşarea crizei datoriilor suverane în Europa şi îndeosebi după traumele suferite de Grecia şi Irlanda, liderii europeni au luat decizia constituirii unui fond permanent de intervenţie în cazul apariţiei de turbulenţe în zona euro.

Miza este cât se poate de clară: menţinerea stabilităţii şi, la limită, salvarea monedei euro. Pentru punerea la punct a unui asemenea mecanism, care presupune, în plus, pârghii de control şi modalităţi de sancţionare, statele membre trebuzie să contribuie la crearea unui fond de intervenţie, de 750 de miliarde de euro.

Actualele propuneri privind contribuţiile statelor membre prevăd ponderi de 50% PIB şi 50% populaţie. Ceea ce ar însemna că România va trebui să contribuie cu 2,5 miliarde de euro. România şi-ar dori să se ia în calcul numai elemental PIB, caz în care contribuţia noastră ar ajunge la un milliard de euro.

Desigur, aceste calcule vor fi valabile numai în momentul în care România va adera la zona euro. Dar discuţiile despre modificarea Tratatului European se poartă acum, iar la decizie vor participa, evident, toate statele Uniunii, indiferent dacă fac sau nu parte din eurozonă.

Poziţia de negociere a României este destul de puternică, fiindcă decizia de modificare a Tratatului se ia în Consiliu cu unanimitate. Rămâne de văzut cum se vor armoniza poziţiile statelor membre, eventual la Consiliul din martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite