Preşedintele ALDE despre legea media din Ungaria: Budapesta a subminat una din valorile fundamentale ale UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, a numit legea mass media din Ungaria „un asalt asupra libertăţii presei" care riscă să discrediteze Guvernul de la Budapesta de la începutul preşedinţiei sale în Uniunea Europeană.

El a spus că legea, suspusă audierii publice astăzi în Parlamentul European în grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) pune botniţă criticilor, duce în tăcere orice dezbatere publică şi este un atac la independenţa media.

"Prin comportamentul său, Ungaria a subminat una dintre valorile fundamentale ale UE şi riscă să se discrediteze în timp ce deţine Preşedinţia UE", a adăugat Verhofstadt.

Lege fără precedent în Europa

Fost reprezentant al OSCE pentru Libertatea de exprimare în Ungaria, profesorul Miklos Haraszti, a declarat astăzi la audierea ALDE că este de neconceput cum o lege, printr-un organism numit politic se plasează deasupra şi poate lua decizii peste legea civilă sau penală din Ungaria. „Este fără precedent în Europa", a spus Haraszti.

El a adăugat că noua lege care restricţionează presa maghiară - inclusive apariţiile online şi comentariile de pe bloguri - nu înseamnă introducerea unui instrument de cenzură, în vechiul înţeles al cuvântului. "Este chiar mai rău. Aceasta este o lege de autocenzură pentru jurnalişti", a adăugat profesorul Haraszti.

CITEŞTE aberaţiile din legea care restricţionează şi controlează politic presa din Ungaria

Legea care limitează libertatea mass media în Ungaria a fost dezbătută astăzi în Parlamentul European la iniţiativa liberalilor care au invitat mai mulţi experţi în domeniul drepturilor omului şi libertăţii de exprimare. Audierea publică a fost prezidată de europarlamentarul român Renate Weber.

Printre experţii invitaţi au fost György Konrad, scriitor şi apărător al drepturilor omului, prof. Miklos Haraszti, fost reprezentant al OSCE pentru libertatea presei, prof. László Majtényi, fost Comisar parlamentar pentru protectia datelor si libertatea informaţiei în Ungaria şi comisarul Neelie Kroes responsabil cu Agenda Digitală.

Ungaria trebuie să trimită legea presei la Comisia Europeană cât mai curând. Urmăreşte pe Adevărul Europa, ce măsuri ar putea lua UE pentru a determina Budapesta să schimbe legea mass media.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite