Comisia Europeană: Economiile UE își vor reveni, dacă urmează pașii propuși de noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși previziunile economice pentru 2011 sunt mai bune decât cele din 2010, datoriile publice continuă să crească, a avertizat miercuri comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, în deschiderea celei de-a 12-a ediţii a Forumului economic de la Bruxelles.

Redresarea economică în Uniunea Europeană îşi menţine ritmul, a anunțat comisarul Rehn miercuri (18 mai). PIB-ul va creşte cu aproximativ 1,75% anul acesta şi cu aproape 2% în 2012.

Țările din UE se confruntă însă cu o perioadă deosebit de grea, peste care nu vor putea trece decât cu măsuri semnificative de consolidare fiscală și cu reforme structurale, conform CE.

Citește și: Previziunile Comisiei Europene: Economia României creşte, dar mai slab decât a suratelor din Est

"Deşi deficitele bugetare au scăzut, datoria publică a continuat să crească. Este clar că ne aflăm în faţa unor provocări deosebite pentru economia europeană", a spus Rehn.

Șase pași propuși de UE

Problemele statelor UE în ceea ce privește coordonarea economică şi consolidarea fiscală europeană vor putea fi depăşite prin cele şase propuneri legislative prezentate de Comisie anul trecut și anume:

• supravegherea şi coordonarea politicilor bugetare şi economice ale statelor membre
• procedura de deficit excesiv
• consolidarea supravegherii bugetare în zona euro
• prevenirea şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice
• corectarea dezechilibrelor macroeconomice excesive în zona euro
• condiţii mai clare pentru cadrele bugetare ale statelor membre UE

Aceste propuneri au fost susținute tot astăzi (18 mai), la Forumul Economic de la Bruxelles și de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ele sunt negociate în prezent de Consiliul UE şi Parlamentul European, urmând, cel mai probabil, să fie adoptate în luna iunie de plenul PE şi aprobate apoi de Consiliul European din 23-24 iunie.

„UE are nevoie de schimbări dacă vrea să facă faţă noilor realităţi și să-și păstreze, în acelaşi timp, elementele esenţiale ale modelului social european și ale economiei sociale de piață," a spus Barroso.

image

UE nu poate ajuta, însă, statele membre care nu urmează pașii propuși de Comisie sau condițiile impuse de aceasta.

„Crearea de locuri de muncă este o prioritate a Comisiei, însă aceasta trebuie susținută de eforturi naționale," a mai spus acesta.

Asistenţa financiară, care a fost acordată, de exemplu, Greciei, Portugaliei și Irlandei, trebuie restricționată de punerea în aplicare a unor reforme convenite de acestea cu instituțiile care le oferă împrumuturile.

„Deși unele reforme, unele măsuri pot fi dureroase la început, ele sunt necesare, a spus Barroso. Rezultatele nu vor fi vizibile imediat, dar vor fi acolo si va asigura viitorul," a spus mai Barroso.

CE: Suntem mai bine pregătiți decât acum doi ani

El a lăudat guvernele europene pentru pașii „curajoşi" luaţi în ultimii ani.

„Acum suntem mai bine pregătiţi pentru a face faţă provocărilor comune decât eram în urmă cu un an sau doi. Prin continuarea acestor eforturi, Europa va fi mai robustă," a spus Barroso.

Greșeala guvernelor UE, însă, conform președintelui CE, a fot că nu au reușit să asigure o supraveghere riguroasă a sectorului financiar şi o reglementare eficientă a pieţei capitalurilor.

„Politicile fiscale au fost de multe ori prea laxe, iar coordonarea între autorităţile naţionale a fost insuficientă, motiv pentru care Uniunea Europeană se vede nevoită să îşi asume o parte din responsabilitatea colectivă," a spus acesta.

Citește și: “În câțiva ani ne vom simți ca pe vârful Everest – nici nu vom mai putea respira de atâtea datorii”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite