Euro-democraţia bufonilor! Vezi cum se ceartă eurodeputaţii în timp ce Euro se prăbuşeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nigel Farage, eurosceptic britanic: „Trebuie să fiţi concediaţi!“
Nigel Farage, eurosceptic britanic: „Trebuie să fiţi concediaţi!“

Euroaleşii s-au strâns pentru a dezbate teme vitale: criza euro şi guvernanţa economică. Au reuşit doar să se acuze şi să se jignească.

Şapte sute de euroaleşi plătiţi cu mii de euro pe lună, trei preşedinţi de instituţii europene şi toţi liderii politici ai Parlamentului European s-au adunat ieri la Strasbourg, în plen, ca să discute ce e de făcut pentru a repara „greşeala istorică" a euro: o monedă comună cu 17 guverne cu reguli diferite. E nevoie de aşa-numita „Guvernanţă economică", au spus oficialii europeni. Ce a rezultat? Un cor de hui­duieli din partea englezilor la adresa francezilor, la adresa lui Merkel, a grelei moşteniri a tratatelor şi 84 de întrebări pe lângă subiect. 

„Nu e Europa lui Merkel şi a lui Sarkozy"

Prima provocare e pusă din nou în discuţie de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. „Fiecare stat membru trebuie să înţeleagă că economia sa este interconectată cu cea a ţării vecine". Cum să facă toate ţările să accepte regulile Bruxelles-ului? Să vină cu bugetul în servietă, în capitala Bel­giei divizate, unde funcţionarii UE au dreptul să facă amendamente, după care, să plece cu „teza corectată" şi să o ducă în Parlamentul naţional spre aprobare? „Asta nu e democraţie. Cine sunteţi voi? Nu sunteţi aleşi", „Nu e Europa lu' Merkel şi Sarkozy", „Nu faceţi voi clubul euro şi noi restul". Acestea sunt mesajele  ce s-au făcut auzite în plen când Europei i s-a cerut „unitate politică".

Englezi către francezi: Huoooo, go, go!

Francezul Joseph Daul, preşedintele celui mai mare grup politic, PPE, care se autointitulează „ţăran alsacian", susţine guvernanţa economică. „Această criză e rezultatul erorilor politice care au făcut o monedă fără guvernanţă. Nu trebuie să avem jucători de mai multe categorii şi nici să dăm la o parte anumite ţări prin jocuri de culise. Un exemplu este Polonia, care face eforturi foarte curajoase la nivel politic." Apoi laudă tandemul Germa­nia-Franţa: „Acest motor indispensabil al Europei".

A urmat fraza care i-a ridicat în picioare pe englezi. „Rog statele membre ca în loc să se plângă de mişcarea Paris-Berlin, să se implice". E drept, timpul i se apropia de final, dar cu această frază, răbdarea englezilor a explodat. Din rândurile conservatorilor se aud proteste, iar doi domni bat în masă şi strigă: „Huooo. Go, go, go".

image

Francezii către englezi: Acum vorbeşte Europa!

Euroalesul englez Bloom God­frey (UKIP) nu mai poate sta nici pe scaun. Intervine Buzek: „Vă rog, linişte". Daul nu se opreşte. Ţine strâns hârtia lui scrisă în franceză în mână şi spune râzând: „Acum vorbeşte Europa, anti-europenii strigă".  Nu uită de modificările de tratat. „Cu siguranţă va trebui să re­curgem la ele", a spus Daul.  

Şi nemţii se contrazic: Merkel să o lase baltă cu tratatul!

Nici vorbă, sare Martin Schulz,lider al socialiştilor europeni. „Mario Monti îşi prezintă astăzi (n.r. - ieri) cabinetul în Italia. Noul premier grec se supune votului parlamentului său. Ambii premieri se confruntă cu provocări istorice. Discutăm despre o revizuire a tratatelor? Nu cred că Mario Monti are nevoie acum de acest lucru. Credeţi că Greciei îi lipseşte asta?  Pentru că Angela Merkel o vrea pentru guvernanţa economică şi voi nu aveţi curajul să-i spuneţi să o lase baltă. Nici voi nu aveţi chef de o astfel de modificare de tratat. Decidem ce avem de făcut în UE în funcţie de un partid german cu 60.000 de membri?", a spus tunat Schulz.  Citeşte ce vrea cancelarul german de la modificarea tratatului UE

Francezul Daniel Cohn Bendit, liderul verzilor, vine şi el cu critici: nu salvăm Europa cu micile voastre fonduri împrăştiate peste tot şi nici cu „marea Merkel".  „Cer Comisiei să facă un observator european cu privire la investiţiile necesare în Europa. Statele naţionale nu mai pot să investească", a spus Cohn Bendit. Nu poate să-şi termine discursul că englezii huiduie din nou. „Dacă vă e cald, plecaţi din bucătărie", le spune francezul.

Euroscepticii: Sunteţi arhitecţii dezastrului. Să fiţi concediaţi

Fără Nigel Farage, eurosceptic britanic, spectacolul nu era complet. „Iată! Suntem pe marginea unui dezastru financiar şi avem în sală cei patru oameni responsabili. Euro este un eşec. Şi cine este vinovat? Niciunul. Pentru că niciunul nu este ales. Şi Merkel s-a remarcat. Şi am ajuns să trăim într-o Europă dominată de Germania. Când Papandreu a rostit cuvântul „referendum", l-aţi atacat ca nişte hiene. Aţi pus un guvern marionetă.  Apoi aţi hotărât că şi Berlusconi trebuie să plece. Şi ce aţi pus în loc? Un fost comisar european. Alt arhitect al dezastrului. Trebuie să fiţi traşi la răspundere pentru ce aţi făcut. Trebuie să fiţi concediaţi", a spus Farage. 

"Nu aveţi curajul să-i spuneţi lui Merkel să o lase baltă cu schimbarea tratatelor.''
Martin Schulz liderul grupului socialiştilor din PE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite