Mii de englezi în "contra-revolta Twitter" împotriva vandalilor care devastează Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londonezii au organizat pe Twitter o acţiune de curăţare a spațiilor care au fost devastate de protestatari. Oamenii vor să restaureze liniştea şi curăţenia în comunităţile Londrei - de la măturat la cumpărat de mâncare pentru oamenii cu dizabilităţi şi persoanele în vârstă, cărora le este frică să iasă din casă din cauza protestelor.

"Curățarea după proteste" ("RiotCleanUp") - așa se numește mișcarea de pe site-ul de media socială Twitter, prin care în jur de 90,000 de londonezi protestează împotriva violenței care a paralizat capitala.

Citește și: LONDRA sub asediu: Furia și violența vin din austeritate, indignare și rasism. Londonezii sunt îngroziți

În urma incendierii unui restaurant, magazin sau a unei mașini, rămâne destul de multă mizerie - londonezii nu așteaptă însă aurotitățile să curețe străzile. Echipați cu mături și fărașe, aceștia curăță efectiv fiecare loc afectat de protestatari.

"Este orașul meu, îl vreau înapoi. Singurul lucru care îmi dă speranță acum este această mișcare pe Twitter - arată cât de uniți suntem și cât de mult ne iubim orașul," a spus, pentru Adevărul Europa, Danielle Stagg, 23 de ani, din Londra.

"Am nevoie de pături", "la ora 6, azi, în Camden"

Mai mult, tinerii care s-au unit în această acțiune pe Facebook dau o mână de ajutor și persoanelor în vârstă sau celor cu dizabilități care nu părăsesc casa de frica protestelor. "Am găsit mai multe persoane în vârstă care nu pot ieși din casă - fac cumpărături pentru ei astăzi," anunța cineva marți (9 august) pe Twittter.

"Am nevoie de pături, de lenjerie intimă și de mâncare pentru copii, dacă se poate și câteva conserve de mâncare," scrie un alt londonez pe Twitter.

image

Foto (sus): Anarhie la Londra

Mișcarea organizată de curățare a luat amploare și în alte orașe britanice paralizate din cauza protestelor și valurilor de violență din ultimele zile.

"Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să facem curat în magazinul nostru. Este recomfortant să știm că încă există atât de mulți oameni decenți gata să te ajute," scria magazinul Richer Sounds din Birmigham pe contul RiotCleanUp de pe Twitter.

"Ne întâlnim la 6 după-amiaza în fața rondului din Camden," scriau tinerii care se organizează astăzi după-amiază (10 august) pentru a curăța cartierul Camden din Londra.

Tinerii din capitală rezonează cu mișcarea de curățare a orașelor, condamând infracțiunile și "violența nesăbuită".

Foto (jos): Primarul Londrei, Boris Johnson, a pus, de asemenea, mâna pe mătură

image

Cei care distrug nu sunt protestatari. Pentru a protesta trebuie să ai o cauză. Ei sunt zgura oportunistă, sunt lipsiţi de raţiune, sunt delincvenţi. Ceea ce este minunat prin ce se organizează acum pe Twitter este că se restaurează credinţa şi arată tuturor ce înseamnă spiritul şi puterea oamenilor!", a spus, pentru Adevărul Europa, Joanna Long, 23 de ani.

Grave tensiuni rasiale și multă idignare

Însă violența care s-a împrăștiat ca un virus pe străzile Londrei, infestând și alte orașe ale ţării "nu reprezintă nimic nou", spune profesorul de studii politice David Kett, pentru Adevărul Europa. El oferă ca exemplu protestele din Brixton (Londra) în 1981 și 1995, din Tottenham, Broadwater Farm (Londra) în 1985, din Bristtol (St. Pauls) în 1980 și Birmingham în 1981, 1985 și 1991. 

"Astfel de proteste sunt deseori insipirate de conflictele rasiale, de obicei izbucnite după vătămarea sau moartea unei persoane de culoare care a avut un conflict cu poliția. Acest lucru indică, din păcate, că încă există grave tensiuni rasiale și multă idignare în societatea noastră. Toate acestea se află în substrat și erup," mai spune Kett.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite