Descentralizare pentru banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii cer mai multă putere de decizie la nivel regional şi local în privinţa proiectelor finanţate din bani europeni. Plenul Parlamentului European va vota săptămâna aceasta cele mai importante prevederi ale bugetului destinat fondurilor regionale pentru 2014 -2020.

Euroaleşii nu sunt de acord cu mai multe condiţionalităţi propuse de Comisia Europeană pentru acordarea banilor UE, dar, în primul rând, cer ca administraţiile locale şi regionale să fie implicate în toate fazele proiectelor, arată europarlamentarul german Markus Pieper (PPE), raportorul Parlamentului European pentru Dezvoltare regională.

Citiţi şi:

Bruxelles: Durata întreruperii plăţilor pentru fondurile europene depinde de autorităţile române

Propunerea sa va fi discutată astăzi şi votată joi în plen. "Nivelul local şi regional trebuie implicat în toate fazele punerii în aplicare a politicii de coeziune de la planificarea strategică până la elaborarea şi negocierea acordurilor de parteneriat pentru dezvoltare şi investiţii şi programele lor operaţionale, într-un mod structurat şi sistematic", susţine Pieper. El apreciază că este esenţial ca regulamentele privind fondurile structurale europene să conţină dispoziţii corespunzătoare în sensul implicării deciziei regionale.

În numeroase rânduri, autorităţile locale şi experţii agenţiilor de dezvoltare regională au reclamat lipsa posibilităţii de decizie şi centralizarea deciziei la ministere sau în agenţii naţionale. Tot ei au arătat că, de multe ori, aprobările pentru proiecte erau primite de beneficiari în câteva zile la nivel regional după care decizia era blocată sau dura foarte mult, la nivel central. 

"Orice viitoare strategie de utilizare a Fondului Social European  va fi mai eficientă dacă va implica nivelurile regionale şi locale de guvernanţă, capabile să adapteze obiectivele strategice la caracteristicile teritoriale", mai spune raportorul Parlamentului European pentru dezvoltare regională. Una dintre priorităţile aşa-numitei "politici post coeziune" al cărei buget este în curs de negociere şi se referă la fondurile europene ce vor fi alocate statelor membre în perioada 2014-2020 este inovarea. Comisia Europeană a anunţat deja că o parte importantă a banilor contribuabililor europeni trebuie destinată proiectelor de acest fel.

Restricţii pentru codaşi

O altă condiţie pe care europarlamentarii o cer pentru banii care vor fi destinaţi politicii regionale se referă la introducerea de restricţii pentru lipsa de performanţă. „E nevoie de o limitare a perioadelor de eligibilitate pentru regiunile care, nici după mai multe perioade de programare, nu sunt capabile să demonstreze o îmbunătăţire a situaţiei economice, sociale şi ecologice, în ciuda finanţării maxime", mai arată raportul ce urmează a fi votat în plen, la Bruxelles.

România ar putea fi afectată de această condiţie mai ales că, pe anumite programe, beneficiază de finanţări consistente, iar ratele de absorbţie pentru banii destinaţi perioadei 2007- 2013 sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Astăzi, comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn, va avea discuţii în comisia de specialitate a Parlamentului European în legătură cu viitorul programelor de finanţare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite