Verdict al Curții Constituționale germane: Împrumuturile pentru Grecia nu încalcă autoritatea Bundestagului/ Bruxelles-ul salută decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituțională federală a Germaniei a respins astăzi (7 septembrie) o serie de acuzații potrivit cărora pachetele de salvare financiară din zona euro, împreună cu asistența financiară acordată Greciei anul trecut nu erau în concordanță cu legea germană.

Măsurile nu au încălcat autoritatea bugetară a Bundestag-ului, au spus judecătorii Curții din Karlsruhe. Ei au hotărât, totuși, că de acum înainte, Bundestag-ul va avea puterea de a aproba sau nu orice alte garanții financiare germane pentru cei 16 parteneri din zona euro.

"Decizia nu ar trebui interpretată greșit ca un cec alb prin care se dă cale liberă mai multor măsuri de salvare," a spus președintele Curții, Andreas Vosskuhle.

"Hotărârea reprezintă o victorie importantă pentru guvernul german, deşi ar putea complica negocierile privind măsurile de criză în viitor, prin consolidarea controlului parlamentar al Bundestag-ului," scrie publicația Financial Times.

Comisia Europeană a anunţat, imediat după decizia Curţii germane că aceasta confirmă capacitatea UE şi a unor state membre de a lua măsuri în privinţa crizei datoriilor suverane care afectează alte ţări europene. "Comisia a luat act cu satisfacţie de decizia Curţii Constituţionale a Germaniei care a confirmat compatibilitatea măsurilor luate în privinţa crizei datoriilor cu regulile constituţionale germane. Depinde acum doar de Guvernul şi de Parlamentul Germaniei să ia în considerare aceste măsuri. Avem deplină încredere că o vor face", a declarat astăzi, Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvând al Comisiei Europene.

Citește și: Germania: Păstrăm măsurile de salvare a monedei euro, dar...

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite