Germania: Păstrăm măsurile de salvare a monedei euro, dar...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din viitorul monedei euro se află în mâinile justiției Curții Constituționale Federale a Germaniei,care disctută astăzi legalitatea pachetului de asistență financiară acordat Greciei și a creării unui mecanism de salvare al monedei euro. Europa așteaptă verdictul.

Cazul se judecă chiar la curtea cea mai înaltă a Germaniei, aflată în Karlsruhe, mai exact în sud-vestul Germaniei, foarte aproape de granița cu Franța și, ironic, de Strasbourg, locul unde se vor discuta săptămâna viitoare tocmai măsurile de salvare economică a Greciei și a monedei euro, în general.

A acționat guvernul german în legalitate atunci când s-a înhămat la pachetul de salvare a Greciei, în valoare de miliarde de euro? Răspunsul Curții Constituționale a Germaniei, care a început audierile privind acest caz marți, va fi, foarte probabil "da, dar...", relatează publicația germană Der Spiegel. Judecătorii vor acorda mai multă putere parlamentului în procesul de decizie, cel mai probabil - s-ar putea chiar ca ei să stabilească un plafon maxim pentru sumele de bani care vor fi împrumutate prin "pachete de salvare" de acum înainte.

Politicianul bavarez, Peter Gauweiler a pornit, anul trecut (2010), împreună cu un grup de profesori un proces legal împotriva acțiunilor Berlinului prin care acesta se angaja în salvarea euro.

Aceștia acuză guvernul german de nerespectarea constituției și legilor europene. Ei spun că ajutorul financiar oferit Greciei și contribuția UE la fondul de salvare a monedei euro nu sunt în concordanță cu legea comunitară, ceea ce implică și faptul că statele membre nu ar trebui să-și suporte unul altuia datoriile.

"Cerem Curții să pună capăt acțiunii politicienilor și să ne ferească astfel de căderea în abisul unei uniuni monetare în stare de dezintegrare," a spus unul dintre reclamanți, Wilhelm Nölling, economist și fost președinte al băncii centrale regionale a Hamburg-ului, mai scrie Der Spiegel.

Profesorul în drept constituțional Franz Mayer, care reprezintă parlamentul german federal, Bundestag-ul, a spus în fața Curții: "Aveți în mâini viitorul uniunii monetare și veți purta această responsailitate". Judecătorii, spune Mayer, "ar trebui să lase loc unor discuții viitoare".

Este puţin probabil că judecătorii vor considera ilegal pachetul de asistență a Greciei şi încercările de a salva euro. Dar este la fel de puţin probabil că vor accepta status quo-ul actual. Din comentariile făcute până în acest moment, atitudinea lor va fi pozitivă, dar va condiționa: "da, dar...", mai scrie publicația germană.

Cel mai probabil judecătorii vor stabili anumite limite (în privința banilor care se dau împrumut) și vor solicita guvernului să consulte parlamentul atunci când se va ivi din nou situația unui plan de salvare economică a unui stat - acestea nu vor reiniția măsurile deja decise pentru salvarea monedei euro, consideră experții.

Unul dintre reclamanţi, Murswiek Dietrich, profesor universitar de drept, face referire la o hotărâre anterioară a Curţii Constituţionale cu privire la Tratatul de la Lisabona, în care instanţa de judecată a decis că fiecare german ar trebui să aibă un cuvânt de spus în schimbările democratice care apar în tratatele UE, relatează Der Spiegel.

Curtea poate stabili limite pentru injecţiile de lichiditate

Murswiek susţine că tratatele au fost reinterpretate sau pur şi simplu "ocolite" în deciziile de salvare economică, iar guvernele UE au "schimbat, virtual, tratatul UE," fapt prin care s-au încălcat drepturile democratice ale cetăţenilor german, care ar trebui să le garanteze posibilitatea de a se implica într-o astfel de decizie, mai scrie publicația germană.

"Din discursul profesorului Murswiek probabil că cea mai interesantă idee pentru judecători este cea că parlamentul german ar fi trebuit consultat cu privire la cele câteva miliarde de euro la care Berlinul s-a angajat prin programele de asistență financiară."

Preşedintele instanţei, Andreas Vosskuhle a declarat că este posibilă crearea unor "repere concrete" pentru astfel de cazuri, ceea ce ar crea o limită de răspundere financiară pentru guvernul german în privința pachetelor de salvare.

Acestea ar putea include o cerinţa ca un fond de salvare a monedei euro să fie temporar, dar și ca Parlamentul să aibă puterea de a vota în legătură cu fiecare tranşă de ajutor plătit din fondul de salvare, deciziile de salvare economică urmând să fie luate în unanimitate în cadrul UE.

Concluziile așteptate astăzi la Karlsruhe ar putea fi prea puțin radicale pentru a răsturna complet pachetul de savlare al Greciei sau fondul de salvare al monedei euro. La Karlsruhe se discută astăzi numai aspectele constituționale ale deciziilor luate de Berlin în ultimul an. "Viitorul Europei și strategia care ar trebui urmată în UE nu sunt subiecte care să se dezbată la Karlsruhe," a spus Vosskuhle, citat de Der Spiegel. "Aceste sarcini le revin politicienilor, nu judecătorilor."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite