Criza din România îngrijorează Bruxelles-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviane Reding, comisarul european  pentru Justiţie şi Joseph Daul, liderul „popularilor“  din Parlamentul European
Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie şi Joseph Daul, liderul „popularilor“ din Parlamentul European

Nume mari din Parlamentul European şi-au exprimat îngrijorarea faţă de derapajele Guvernului Ponta, pe care le-au catalogat drept „uimitoare“.

Mai mulţi lideri politici importanţi de la Bruxelles au comentat în detaliu situaţia politică din România, dovedind că sunt la curent cu toate scandalurile de la noi din ţară, de la controversele privind reprezentarea României la Consiliul European până la asaltul de ieri al USL.

„Popularii" au informat toate parlamentele şi guvernele ţărilor din Uniunea Europeană, cu date şi fapte, cu liste şi detalii, despre situaţia democraţiei din România.  „Înlocuirea Avocatului poporului, cererile de revocare a celor doi preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor şi planul de modificare a Legii Curţii Constituţionale şi înlocuirea a doi judecători sunt absolut uimitoare. Dacă vor fi puse în practică, statutul democraţiei în  România dă serioase motive de îngrijorare", a transmis Joseph Daul, liderul grupului PPE din Parlamentul European (PE). Acesta a intenţionat să facă o dezbatere publică în Parlamentul European legată de ceea ce se petrece în România, dar a fost blocat de liberali şi socialişti.  

DOCUMENTE Criza politică din România şi abuzurile guvernului Ponta fac înconjurul Europei. Bilanţul negru al guvernului de la Bucureşti, trimis la toţi eurodeputaţii

REACŢIE
Fondator al PPE, Wilfried Martens: Ponta şi USL nu vor ţine cont de nimic în tentative de a prelua ţara şi a influenţa justiţie. E inacceptabil pentru un stat UE

Situaţia de la Bucureşti este comparată de o jurnalistă cu cea din Ungaria - unde, din pricina derapajelor asupra Curţii Constituţionale, Bruxelles-ul a avertizat că taie fondurile europene. De cealaltă parte, „socialiştii" au sărit în apărarea lui Ponta, prin liderul lor Hannes Swoboda. „Să ne uităm la rădăcina problemei. Nu cumva numirea judecătorilor CCR este problema?", a spus, ieri, Swoboda.

Dezaprobarea UE vine încet

Tom Gallagher, analist politic din Mare Britanie şi bun cunoscător al politicii româneşti,  avertizează că sprijinul stângii europene pentru un guvern cu probleme este extrem de riscant. „Sfidarea unei clase politice neîmpăcată cu conceptul separării reale a puterilor statului l-a dus pe noul prim-ministru al României în situaţia de a încerca să-şi impună controlul total, indiferent de ceea ce s-ar putea crede la Bruxelles. Dar dezaprobarea UE pare să vină încet", scria ieri Gallagher, într-un articol publicat de „The Commentator".

Analistul britanic mai remarcă faptul că premierul Ponta pare să fi fost încurajat de reacţia socialiştilor din PE: „Swoboda a susţinut asaltul lui Ponta asupra Constituţiei, iar preşedintele PE, Martin Schultz, a fost în acelaşi cor de susţinători (...) Suportul stângii Europene pentru un lider din România care vrea să întoarcă ţara cu decenii în urmă este o strategie riscantă". 

Viviane Reding apără Curtea Constituţională

Şi Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a reacţionat, ieri, faţă de situaţia din România, fiind  primul oficial al Executivului de la Bruxelles care face un comentariu despre atacurile la adresa independenţei Curţii Constituţionale.

„Sunt îngrijorată în legătură cu recentele atacuri la independenţa Curţii Constituţionale din România, a transmis pe contul său de Twitter comisarul Viviane Reding. „Din punctul meu de vedere, un sistem judiciar independent este o pre-condiţie pentru încredere reciprocă în justiţia europeană", a mai spus comisarul european, după ce, vreme de mai multe zile, oficialii UE au refuzat să dea vreun semnal Bucureştiului.

„Deutsche Welle": „Noaptea democraţiei, ceaţa raţiunii"

Simplu, direct şi eficient întru uciderea democraţiei şi a statului de drept e drumul cuceririi omnipotenţei prin luarea cu asalt a uneia sau două dintre cele patru puteri şi trecerea ulterioară la nivelarea instituţională astfel încât să dispară în întuneric şi în ceaţă separaţia dintre ele", comentează „Deutsche Welle". Cuplul Ponta-Antonescu a hotărât să „parcurgă cu viteza fulgerului" acest drum, adaugă sursa citată, afirmând că „dacă şefii USL ar fi fost oameni politici responsabili, ar fi evitat cu grijă orice derapaj care i-ar putea asocia cu Belarus, Stalin sau de Cel de-al Treilea Reich".

Ambasadorul SUA se teme pentru democraţie

Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare", a afirmat, într-un comunicat, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein (foto).

„În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenţa Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă", a adăugat acesta. „Astfel de acte au fost universal condamnate. A fost o zi neagră într-un mandat prezidenţial de altfel excelent şi va fi o zi neagră în istoria României, dacă se întâmplă acelaşi lucru şi aici", a conchis Gitenstein.

Agenţia France Presse a relatat despre frământările politice din România, menţionând că Vasile Blaga, liderul principalului partid de opoziţie, a denunţat o tentativă de lovitură de stat. Situaţia din România a intrat şi în atenţia Reuters. „Curtea Constituţională l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că încearcă să desfiinţeze instituţia şi a notificat autorităţile europene", a transmis agenţia.  Andreea Romanovschi

Opiniile analiştilor

„O lovitură de popor"

Cristian Tudor Popescu

„Bazându-se pe un capital suficient de ură populară împotriva lui Traian Băsescu şi a PDL-ului, Ponta şi Antonescu au socotit că este momentul să atace pe toate fronturile pentru a obţine puterea totală. E mult mai simplu să faci asta, decât să încerci să ridici nivelul de trai al populaţiei. Procedeele folosite de USL sunt îngrijorătoare, dar nu putem vorbi de o lovitură de stat, pentru că o astfel de acţiune se face fără sprijin popular. Or, USL-ul tocmai pe sprijinul poporului mizează. Asistăm, mai degrabă, la o lovitură de popor. Posturile ocupate de Blaga şi Anastase au fost mereu subiectul unor trocuri politice, nu va plânge nimeni după schimbarea lor. Totuşi, dacă se va merge mai departe, spre suspendarea preşedintelui, e nevoie ca o astfel de acţiune să se bazeze pe nişte motive foarte clare, care, după părerea mea, sunt greu de găsit".

Iosif Boda

Toţi cei vizaţi de acest val de înlocuiri sunt oamenii PDL. USL-ul nu mai are timp şi face în două-trei zile schimbările pe care PDL-ul le-a făcut în doi ani şi jumătate. Eu înţeleg raţiunea pentru care USL vrea să schimbe preşedintele Senatului, pentru că miza finală este suspendarea lui Traian Băsescu, iar preşedintele Senatului va deveni preşedinte interimar al României. Numai că preşedinţii celor două Camere pot fi schimbaţi doar în anumite condiţii. Iar dacă în cazul Robertei Anastase se mai poate vorbi despre anumite încălcări ale legii, în ce-l priveşte pe Vasile Blaga este greu să i se impute ceva. Chiar şi Ilie Sârbu, liderul grupului parlamentar al PSD, a spus că lui Blaga nu i se poate reproşa nimic grav. Sunt foarte îngrijorat de faptul că ne aflăm într-un fel de joc periculos cu Constituţia, iar din asta pot rezulta lucruri grave".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite