Consiliul UE: Romii au nevoie de o voce mai puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul UE avertizează statele membre că incluziunea romilor nu va fi posibilă dacă aceste minorități nu sunt bine reprezentate și nu sunt identificate corect.

Consiliul miniștrilor muncii, afacerilor sociale, sănătății și protecției consumatorului (EPSCO), reunit joi (19 mai), la Bruxelles, pentru a adopta concluziile programului de includere al romilor propus de Comisie a atras atenția asupra necesității identificării problemelor reale, de pe teren, ale romilor. O soluție pentru aceasta este includerea romilor în procesele de decizie prin reprezentanți aleși legitim.

"Incluziunea romilor este o problemă europeană, care solicită un efort concertat, comun, la nivel european," a spus joi (19 mai) comisarul Andor, după reuniunea Consiliului EPSCO. Deși cerințele UE sunt aceleași pentru toate statele membre, metodele de aplicare pot varia de la o țară la alta, din moment ce realitățile de pe teren sunt diferite.

Identificarea populației rome

Conform miniștrilor europeni, primul pas spre adresarea drepturilor romilor este identificarea populației minoritare din fiecare stat membru.

"Nicio țară din Europa nu-și cunoaște cu exactitate populația romă. Nu știu nici câți romi au acum și nici câți vor avea peste șase ani," a spus ministrul de stat maghiar pentru incluziune socială Zoltan Balog, în numele președinției ungare a Consiliului UE. 

Comisia Europeană a îndemnat statele UE să demareze acțiuni "foarte determinate".  "Am discutat problema proporționalității, dar deși numărul de romi variază de la un stat la altul, natura problemelor rămâne aceeași," a spus Andor.

Comisarul a dat drept exemplu Suedia, unde populația romă este mai mică decât în statele din estul Europei: "Felul în care s-au ocupat sau nu de problema aceasta este același și la ei ca și în țările cu populație mare de romi". 

Voci mai puternice

Romii trebuie să fie reprezentați mai bine în procesele de decizie, a mai spus Balog:

"Populația romă trebuie să devină, din subiect al acțiunilor UE, participant activ la aceste acțiuni."

El a dat drept exemplu Ungaria, unde, anul trecut, 120,000 de romi au ales 6,000 de reprezentanți pentru minoritatea lor. Vineri (20 mai), premierul ungur va semna un acord exclusiv cu unul dintre liderii acestei minorități, a mai anunțat acesta.

"Minoritățile de romi, cu cât vor avea mai mulți reprezentanți care să se lupte pentru problemele lor, cu atât vor avea și mai mult programe din partea guvernului care să le adreseze toate nevoile și drepturile," a  spus Balog.

Consiliul a mai propus crearea unui cadru legal care să promoveze și să asigure respectarea drepturilor femeilor rome. De asemenea, Consiliul cere crearea unor programe prin care copiii romi să aibă acess la educație de mici, pentru a putea rupe lanțul generațiilor trecute și a nu mai duce în spate bagajul sărăciei și excluderii sociale. 

După ce aceste reguli vor intra în vigoare, cel mai probabil în urma summit-ului european din 23-24 iunie, fiecare stat membru va trebui să stabilească un "punct de contact național" - sau să folosească o organizație deja existentă - care să monitorizeze implementarea strategiilor de incluziune.

Citește și: Încă un pas spre integrarea romilor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite