Încă un pas spre integrarea romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul miniștrilor muncii, afacerilor sociale, sănătății și protecției consumatorului (EPSCO) a adoptat astăzi (19 mai) un cadru legislativ pentru incluziunea romilor care va intra în vigoare vara aceasta.

Consiliul reunit astăzi la Bruxelles a atras atenția tuturor statelor membre UE că, în ciuda eforturilor la nivel european, internațional și național de a include populația romă în societate, aceasta încă se confruntă cu sărăcie acută, excludere socială, neputința de a-și exercita drepturile fundamentale și discriminare - care îi afectează din toate punctele de vedere.

Romii au mai puțin acces la educație de calitate, locuri de muncă, servicii sau salarii peste medie, iar condițiile lor de trai sunt adesea sub nivelul standard acceptat de societate.

"Acesta este un fenomen european și fiecare stat trebuie să ia măsuri pentru că, indiferent de mărimea minorității de romi, problemele cu care aceștia sau statul respectiv se confruntă rămân aceleași," a spus comisarul Andor joi (19 mai) la Bruxelles.

Ignorarea problemei se răsfrânge asupra întregii societăți, deoarece reprezintă o pierdere în forța de muncă și productivitate, a mai spus Consiliul.

"Dacă nu vrem să încurajăm discursurile care incită la ură și xenophobia, ne trebuie o strategie foarte bună," a spus joi (19 mai) ministrul de stat maghiar pentru icluziune socială Zoltan Balog, în președinției ungare a Consiliului UE.

Strategia nu poate fi adoptată, însă, la nivel UE, fiind responsabilitatea fiecărui stat membru în parte să includă populația romă în societate.

În acest Consiliu EPSCO, însă, miniștrii au prezentat concluziile privind cadrul legislativ propus de Comisie care va impune o serie de măsuri ce trebuie luate la nivel național de către toate statele UE.

Patru pași

Cele patru cerințe principale ale UE privind elaborarea programelor naționale pentru incluziunea romilor rămân aceleați ca cele prezentate de Comisia Europeană la începutul lunii aprilie, cu unele modificări:

- acces la învăţământ de calitate, inclusiv învăţământul pentru copiii de vârste mici și eliminarea posibilei segregări la cursuri, prevenirea abandonului şcolar şi asigurarea tranziţiei de succes de la învăţământ la angajare

- acces la locuri de muncă și la programele de instruire vocațională, precum și eliminarea discriminării cu privire la valoarea salariilor

- acces la sistemul de sănătate și asistenţă medicală de calitate

- accesul la locuinţe, nevoia de locuinţele sociale și evitarea segregării acestor locuințe


Acest cadru legislativ va intra în vigoare și va trebui respectat după ce liderii tuturor statelor UE îl vor vota la Summitul European din 23-24 iunie, 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite