Compromis pe Schengen: aderarea pe bucăţi/ De ce nu acceptă România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania şi Franţa propun ca România şi Bulgaria să intre în Schengen mai întâi cu graniţele aeriene şi abia apoi cu cele terestre. Nici România, nici Bulgaria nu agreează această variantă. România şi Bulgaria ar fi trebuit să afle astăzi dacă primesc statutul de membre ale spaţiului Schengen. Au aflat doar că există varianta unui compromis.

Germania a cerut ieri, în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de la Bruxelles, care a discutat stadiul dosarelor Schengen  în cazul României şi al Bulgariei, ca cele două ţări să adere treptat. Ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, a fost cel care a sugerat că România şi Bulgaria să adere la spaţiul Schengen în două etape: într-o primă fază să fie ridicate controalele la frontieră în ceea ce priveşte spaţiul aerian şi într-o a doua fază pe cel terestru.

„Este o propunere pe care va trebui să o analizăm cu foarte mare atenţie", a spus ministrul român de Interne, Traian Igaş, care a adăugat că o decizie s-ar putea lua după ce Bulgaria îşi încheie dosarul tehnic. La propunerea Germaniei a aderat şi Franţa.

Acceptul Ungariei

Acesta ar putea fi „compromisul pe Schengen" despre care a vorbit preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, despre care a amintit ministrul de Interne german şi pe care Preşedinţia maghiară a UE l-a cerut încă înainte de începerea Consiliului JAI. Preşedinţia UE a şi prezentat ţărilor membre Schengen situaţia României - cu dosarul complet - şi pe cea a Bulgariei - care mai are de îndeplinit o condiţie - şi a promis că „va lua pulsul statelor membre" în privinţa deciziei politice.

Citeşte cum a susţinut Preşedinţia maghiară a UE negocierile pentru România şi Bulgaria

Buton de suspendare la nevoie

Discuţiile politice din Consiliul JAI au fost legate şi de introducerea unui „Mecanism de suspendare din spaţiul Schengen", variantă care a apărut odată cu problemele Greciei, incapabilă să oprească valurile de imigranţi. Una dintre discuţiile de ieri s-a referit la posibilitatea ca, în cazul unor situaţii speciale, pe baza unui acord politic, o ţară să poată fi suspendată, pe o perioadă, din spaţiul Schengen. 

„S-au avansat câteva idei privind introducerea acestei clauze ca element de siguranţă. Atunci când o ţară ar avea probleme cu un număr mare de imigranţi, să se introducă controale pe o perioadă de timp. S-a discutat, dar nu s-a luat nicio decizie", a precizat ministrul de Interne, Traian Igaş. Potrivit presei spaniole, reprezentanţii Germaniei, Austriei, Suediei şi Elveţiei ar susţine introducerea unui astfel de mecanism.

Frica de imigranţi

Principala temere a statelor membre este imigraţia ilegală. „Există o preocupare din partea unor state în ceea ce priveşte imigraţia din Balcani, din zona Turciei şi, mai nou, din zona ţărilor asiatice, dar acest lucru nu trebuie să împiedice cu nimic aderarea României, într-un termen rezonabil", a mai spus Igaş.

Partea română a presat pentru concluzii, dar le-a obţinut doar pe cele ale Preşedinţiei maghiare, care nu exprimă punctul de vedere al Consiliului. Potrivit mai multor surse europene, România avea nevoie să arate în ţară recunoaşterea statelor membre că, din punct de vedere tehnic, dosarul e bine făcut.

Parlamentul European nu a luat nicio decizie. Raportorul PE pe Schengen va fi vineri în România. Citeşte care e poziţia lui

Niciun calendar

România şi Bulgaria nu au aflat de la acest Consiliu JAI un calendar precis. Au pus totul în seama „partenerului maghiar". „Aşteptăm luna martie, când vor fi verificaţi colegii bulgari, pentru a se stabili dacă îndeplinesc toate condiţiile. România şi-a asumat aderarea la Schengen alături de Bulgaria, care mai are câteva restanţe pe care sperăm să le treacă după evaluarea din  martie", a mai spus ministrul român de Interne.

Băsescu: „Nu suntem interesaţi de această variantă"

Preşedintele Traian Băsescu a precizat ieri că „teoretic" este posibilă aderarea parţială a României în spaţiul Schengen, ceea ce ar însemna eliminarea controalelor suplimentare în aeroporturi. El a adăugat însă că Bucureştiul nu este foarte interesat de această variantă. Întrebat dacă are semnale dinspre oficialii europeni legate de calendarul aderării României la spaţiul Schengen, şeful statului a spus că nu poate avansa o dată.

„Esenţial este să aşteptăm evaluarea care va avea loc la sfârşitul lunii martie. Atunci vom putea vorbi despre un eventual calendar al aderării. România porneşte de la premisa că nu doreşte decuplarea de Bulgaria, dar  nici nu acceptă condiţionalităţi suplimentare. Avem un tratat care trebuie respectat", a comentat Băsescu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite