Comisia Europeană: Vom discuta în ce condiţii poate fi introdus controlul pe graniţele din interiorul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană apreciază că discuţiile dintre Franţa şi Italia pe tema valului de imigranţi ilegali sunt o veste bună după disensiunile dintre cele două ţări, iar reprezentanţii săi precizează că la începutul lunii mai vor veni cu propuneri pentru situaţiile excepţionale ce pot apărea în interiorul Schengen.

Reprezentanţii comisiei nu primiseră, până la prânz, scrisoarea anunţată de Franţa şi Italia dar au precizat că se aşteaptă ca ea să conţină anumite propuneri.

ULTIMA ORĂ: Sarkozy şi Berlusconi au trimis de la Roma o scrisoare către Bruxelles. Află ce vor!

„Nu am primit nicio scrisoare, dar de îndată ce o vom primi o vom comenta. Însă, pentru comisie e clar că aceasta este o oportunitate pentru a rediscuta o parte din prevederile din Codul Schengen în legătură cu un posibil mecanism în care membrele să poate restabili controalele interne, de exemplu, pentru o porţiune din graniţele lor", a declarat astăzi Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, fiecare dintre cele două ţări a interpretat, în mod diferit, articolul 23 care prevede cele două situaţii excepţionale în care, în interiorul Schengen, pot fi luate măsuri pentru reintroducerea controlului la frontiere. El a mai precizat că intenţia comisiei este de a aduce clarificări pe această temă până pe data de 4 mai.

„Comunicarea din 4 mai a Comisiei Europene pe guvernarea Schengen va analiza evoluţiile în cadrul UE şi pe frontierele externe. Astfel, precizările se vor referi cel mai probabil la ce e de făcut atunci când o ţară nu îşi îndeplineşte condiţiile Schengen sau ce este de făcut atunci când un stat membru este pe cale să ia o decizie unilaterală. Este pentru a îmbunătăţi situaţia care s+a schimbat de+a lungul ultimilor ani. Dar nu este o iniţiativă pornită din neînţelegerile dintre Franţa şi Italia", a precizat un alt purtător de cuvânt al comisie, Patrizio Fiorilli.

Articolul 23 arată că sunt două situaţii în care controlul la frontiere poate fi reintrodus în interiorul Schengen: din motive de securitate, pentru o perioadă temporată, în cazul unui eveniment sportiv de mare aploare sau dacă există ameninţări la adresa participanţilor la un summit. În aceste situaţii, statul gazda trebuie să informeze în prealabil Comisia Europeană şi, doar pentru o perioadă extrem de bine determinată cu o motivare justificată, se pot lua măsuri suplimentare la graniţe.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite