Investigaţiile Comisiei Europene în privinţa gigantului rus Gazprom vizează contractele cu opt ţări din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE vrea să afle dacă Gazprom obstrucţionează concurenţa pe pieţele de gaze naturale
CE vrea să afle dacă Gazprom obstrucţionează concurenţa pe pieţele de gaze naturale

Comisia Europeană (CE) face investigaţii legate de un posibil abuz de poziţie dominată a gigantului rus Gazprom în opt state din Europa centrală şi de Est: Polonia, Cehia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania, a precizat astăzi un purtător de cuvînt al Executivului de la Bruxelles.

Potrivit acestuia investigaţia deschisă de CE şi ale cărei detalii şi cauze au fost anunţate ieri după amiază a venit urmare a mai multor verificări ale experţilor în domeniul concurenţei, după o plângere a Lituaniei şi după confirmări venite din partea altor companii care există pe piaţă.

Guvernul Lituaniei a cerut anul trecut Comisiei Europene să ancheteze Gazprom pentru că a refuzat să reducă preţurile la gaze după ce statul a anunţat că va despărţi operaţiunile de furnizare de cele de transport al gazelor, notează Mediafax.

Investigaţiile legate de Gazprom pe piaţa UE vizeză în special contractele pe termen lung, a mai spus oficialul CE. "Este clar că Gazprom are o poziţie dominant pe acea piaţă. Câtă vreme este vorba despre o piaţă a UE ne uităm să vedem dacă nu există abuzuri în practicile Grazprom", a mai precizat purtătorul de cuvânt al CE. Potrivit acestuia este vorba de detalii şi prevederi din contracte, de anumite condiţii care duc la segmentarea pieţei.

O investigaţie separată a Comisiei vizează condiţiile Gazprom pentru Bulgaria care se află în negocieri pentru un viitor contract de furnizare gaze naturale.

Potrivit Mediafax, Overgas, cel mai mare distribuitor privat de gaze din Bulgaria, unde Gazprom este acţionar, a depus în 2010 o reclamaţie la CE, după ce compania de stat Bulgartransgaz a blocat accesul la o conductă de înaltă presiune.

România a consumat anul trecut 14,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care 11,4 miliarde din producţie internă şi 3 miliarde din import. România importă gaze de la Gazprom prin firmele WIEE şi Imex Oil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite